BiH
0

U Kairu predstavljena kultura, tradicija i umjetnost BiH

Piše: Asmir Bekrić
U Kairu je jučer počela manifestacija tradicionalnog predstavljanja kultura, tradicija i umjetnosti drugih zemalja, koja će trajati tri dana, a svaki dan će se predstaviti pet zemalja.

Na manifestaciji u prostorijama Kluba stranaca Nadi El Wafidin, na Trgu Ramsis, učestvovala je i Bosna i Hercegovina, pod pokroviteljstvom Asocijacije studenata BiH u Egiptu. Ovom prilikom su naši studenti prezentovali kulturne, tradicionalne, književne i turističke vrijednosti Bosne i Hercegovine. Pored naše zemlje, predstavili su se Kazahstan, Čad, Mali i Gambija, a bilo je prisutno i mnogo posjetitelja i iz ostalih evropskih, azijskih i afričkih zemalja.

Kada je u pitanju naša zemlja, prisutni su bili studenti i predstavnici diplomatskog kora iz bosanskohercegovačke ambasade u Kairu. Naši studenti su posjetiocima ponudili tradicionalnu bh. kuhinju, unikatne rukotvorine, galeriju fotografija Bosne i Hercegovine, najbolja književna ostvarenja naših autora te kratki video o prirodnim ljepotama naše zemlje. U uvodu prezentacije naše države prisutnima se obratio Muhammed Kapo, student prve godine na univerzitetu Azhar, te najavio sljedećeg govornika. Zatim se prigodnim govorom prisutnima obratio Abdullah Kapo predstavljajući ljepote i vrijednosti naše države.

Cilj prezentacije i učešća naših studenata na ovom skupu objasnio je predsjednik ASBIHEG-a, gospodin Hasib Hadžić : "Ovih dana sve oči uprte su u Kairo, ali ipak vidimo da ima i nečeg lijepog da se dešava ovdje. Zbog ovog naroda i truda koji ulažu da bi sačuvali mir u svojoj zemlji, mi smo prihvatili njihov poziv i na ovaj način iskazali svoju podršku. Također, ovo je ujedno bila i jedinstvena prilika da Egiptu i svijetu pokažemo svoju zemlju i svoje vrijednosti".

Jedan od glavnih učesnika, Abdullah Kapo, apsolvent na Fakultetu islamskog prava, pri univerzitetu El-Azhar, je rekao: "Bilo mi je ugodno prisustvovati takvoj manifestaciji u kojoj smo kroz neposredni dodir sa raznim nacijama mogli osjećati sebe kao da smo u Kazahistanu, Čadu ili Maliju. Zaista je prijatno biti svjedok ovakvih događaja i proširiti vlastito znanje i uvid o drugim narodima, kuturama te običajima. Ono čovjeku pruža mogućnost jednostavnije korespondecije s ljudima, rušenje predrasuda o drugima, a i usvajanje neke srednje busole."

Ukratko nam je i objasnio temu njegovog izlaganja, riječima: "Govorio sam o geografskom položaju Bosne i Hercegovine, historijskim tokovima našeg podneblja, o tom spoju istoka i zapada u kulturi, tradiciji i arhitekturi Bosne i Hercegovine. Stavio sam u fokus posljednju agresiju na BiH, a istakao ličnost i djelo rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića."

Pored suvenira, kniga i rukotvorina, bilo je izloženo i nekoliko tradicionalnih jela, a burek, koji su spremile naše vrijedne studentice, nestao je u momentu, sa zadovoljstvom su ga jeli svi.