"Nema bankrota"
170

U junu RS mora izmiriti 330 miliona KM duga, ministrica kaže da je novac spreman

D. Be.
Zora Vidović (Foto: RTRS)
Zora Vidović (Foto: RTRS)
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović izjavila je da ovaj entitet neće bankrotirati i da će sva dugovanja koja dolaze na naplatu biti izmirena.

"Više od 330 miliona maraka po osnovu obveznica na Bečkoj berzi na naplatu stiže krajem sljedećeg mjeseca i taj novac je planiran budžetom tako da isplata ne može doći u pitanje", potvrdila je za RTRS Zora Vidović.

Ona je dodala da se sve te "netačne informacije namjerno plasiraju da bi napravile što lošiji ambijent u Republici Srpskoj, da bi uvele nemir među ljude, da bi smanjile potrošnju, a to osjeti i privredni ambijent jer investitori dolaze u dilemu da li da investiraju."

Na naplatu dolazi 330 miliona KM po obeznicama plasiranim na Bečkoj berzi, a Vidović kaže da RS ima novac da vrati taj dug, jer nije iskrslo odjednom, navodeći da je 2018. godine na toj berzi prodato obaveznica u toj vrijednosti.

"Mi smo znali da one dospijevaju tačno 28. juna 2023. godine i naravno planirali smo budžetom i svim odlukama da se ta sredstva na vrijeme vrate", rekla je Vidović i dodala da RS svaki dug uredno vraća, bez kašnjenja.

Ona je napomenula da je i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su interesovali da li će RS moći to isplatiti, rekla da RS neće bankrotirati već da će izvršiti svoje obaveze.

Vidovićeva je istakla da će Republika Srpska nastaviti da funkcioniše, da isplaćuje svoje obaveze, a radiće se mnogo i na investicijama jer su one ključ svega, prenosi Srna.

Na kraju je rekla i da "Republika Srpska ima narod koji je voli i ona sigurno ne može propasti."

Podsjetit ćemo da vlasti u RS-u posljednjih mjeseca intenzivno pokušavaju pronaći nove kreditore kako bi osigurali likvidnost institucija.

Samo ove godine RS-u na naplatu stižu dugovi u vrijednosti više od milijardu maraka, što je gotovo petina kompletnog budžeta ovog bh. entiteta.