{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U junu potpisivanje sporazuma o saradnji KS i AACC centra

F
20.5.2012. u 12:38
0
0
U junu potpisivanje sporazuma o saradnji KS i AACC centra
0
U junu potpisivanje sporazuma o saradnji KS i AACC centra
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dali su saglasnost Vladi Kantona Sarajevo da potpiše Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Kantona Sarajevo i AACC Alpe Adria centra za prekograničnu saradnju.
Sporazumom se uspostavljaju okviri buduće poslovno-tehničke saradnje i zajedničko djelovanje u oblastima od obostranog interesa, a trebao bi biti potpisan u junu.

Iako će, kako kaže premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, potpisivanje ovog sporazuma Kantonu donijeti mnogo koristi, o ovoj tački dnevnog reda zastupnik Stranke za BiH Besim Mehmedić otvorio je raspravu zbog 'određenih nejasnoća u Sporazumu'.

U kratkom razgovoru za Fenu Musić naglašava da je nastala rasprava potpuno nepotrebna jer je zastupnik Mehmedić zbog iznosa od 750 eura na godišnjem nivou izrazio sumnju u validnost sporazuma, postavljajući pitanje zašto nije raspisan tender za javne nabavke.

Musić dodaje da postoji namjera Kantona Sarajevo još od 2006. godine da se kroz regionalnu saradnju s pokrajinama i regijama približi evropskim IPA fondovima, što bi pomoglo u realizaciji nekih projekata za koje je KS zainteresiran.

Koruška vlada ponudila je Vladi KS-a da postane punopravan član ove asocijacije, a formalno-pravno za članstvo je potrebno platiti simboličnu pristupnicu, dok je novac osiguran s pozicije kabineta premijera, tvrdi Musić.

"Za takvo članstvo dobili smo podršku asocijacije da ćemo imati jednog predstavnika u Upravnom odboru. Preko asocijacije bit će potpisan i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Vladom Koruške koja će nam biti partner, a putem te asocijacije bit ćemo u mogućnosti podnositi aplikacije za projekte", pojašnjava Musić.

Zastupnik Mehmedić u izjavi za Fenu pojašnjava da za njega nije bila sporna članarina od 750 eura, nego da je nejasno da li je ta asocijacija pridružena i ima privatnog kapitala što bi onda podrazumijevalo da u svakom slučaju postoje druge asocijacije koje bi pomogle kreditiranju ili traženju mogućnosti za finansiranje.

Dodaje da nije sporno ni da li neko želi pregovarati s ovom asocijacijom, nego način na koji se došlo do toga da se plati članstvo, a u Sporazumu stoji da će se naknadno dogovarati za svaki od narednih projekata.

Mehmedić smatra da to nije pravno opravdano, a postoji i bojazan da se neće dobiti ono što se očekivalo tim Sporazumom, te dodaje da podržava sve sporazume koji mogu poboljšati izvoz iz Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: