Za "ljubav prema RS-u"
602

U jeku rata u Ukrajini Milorad Dodik odlikovao Vladimira Putina ordenom Republike Srpske

I. M.
Sa ceremonije dodjele ordena
Sa ceremonije dodjele ordena
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik danas je odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske za "patriotizam i ljubav prema RS-u".

Na svečanosti dodjele odlikovanja koja se danas održava u Banjoj Luci Milorad Dodik je odlikovao i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je Dodik.

Orden će mu biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Naglašeno je i to da je Putin zaslužan za "naročito patriotsku brigu i ljubav prema RS-u".

Podsjećamo, Dodik je jedan od rijetkih političara koji održava veze sa predsjednikom Ruske Federacije nakon njegove otvorene agresija na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Prema Dodikovim tvrdnjama, Putin i on se redovno čuju telefonom, a posljednji sastanak uživo bio je u septembru prošle godine u Kremlju gdje su dogovarani detalji prijateljske utakmice između BiH i Rusije, koja nakon velikog pritiska javnosti ipak nikad nije održana.

Unatoč činjenici što je otvorena ruska marioneta Dodik i njegova stranka i dalje su politički faktor koji kontorliše većinu procesa u BiH. Ovakvi postupci lidera SNSD-a, u pravilu redovno naiđu na mlaku osudu predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Kokretne sankcije, nažalost, uvijek izostanu.