Povećan broj
15

U januaru otkriven 61 ilegalni migrant u BiH, među njima Pakistanci, Sirijci, Kosovari...

Klix.ba
Pripadnici Granične policije BiH od 1. – 19. januara 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 61 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika, što je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine.

U najvećem broju otkriveni su državljani Pakistana - 12, Sirije - 11, osoba sa područja Kosova - 11, Afganistana - 8, Maroka - 6, Irana - 4, Alžira - 4, Palestine - 2, Libije - 2 i Tunisa - 1.

Ilegalni migranti otkriveni su na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Velike Kladuše, Foče, Bijeljine, Bihaća, Brčkog te Posušja. Uz navedeno 31 osoba je spriječena da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između BiH i Crne Gore, van graničnih prijelaza.

"Poduzimamo niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama", izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši da je Jedinici granične policije Trebinje preusmjeren dodatni broj službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i specijalistička oprema za nadzor granice.

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH je uvela privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Republike Srbije i Crne Gore.