Karte se prodaju
524

U Jablanici zakazan koncert Rade Manojlović iako korona ne jenjava i restrikcije su na snazi

G. Š.
Plakat za koncert
Plakat za koncert
Dok škole i fakulteti organizuju kombinovanu nastavu u skladu sa mjerama zaštite od širenje koronavirusa, te medicinske službe upozoravaju na sve teže stanje u Hercegovačko-neretvanskom kanton zbog sve većeg broja zaraženih osoba, u hotelu Jablanica se organizuje koncert folk pjevačice Rade Manojlović.

Koncert je najavljen za 10. oktobra (subota) u 22 sata, a ulaznice se mogu kupiti na više lokacija.

Najava koncerta u središtu Jablanice je među nekim građanima izazvala strah od potencijalnog stvaranja izvora zaraze i novog klastera, na što su upozorili iz Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, potvrđeno je za Klix.ba.

Glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite HNK Pero Pavlović nam kaže kako je resorno ministarstvo po prijavama građana uputilo dopise nadležnim službama u Jablanici da poduzmu sve zakonom propisane mjere.


Šef civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić za Klix.ba kaže kako se njima od organizatora nije obraćao niko po pitanju održavanja ovog koncerta.

"Mi nismo dobili nikakvu obavijest, niti mi možemo dozvoliti održavanje ovakvog događaja“, kazao je Nezirić. On navodi kako je po pitanju ovog događaja velika odgovornost na inspekcijskim službama i policijskim službenicima.

Kako je koncert najavljen za 22:00 sati, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata je dozvoljeno do 23:00 sati, za očekivati je da će se ova zabava kršiti i propisane mjere o broju okupljenih, ali i o radnom vremenu.

Podsjetimo da je na snazi zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom prostoru i 100 osoba na otvorenom prostoru, a radno vrijeme je ograničeno do 23 sata.

U Hercegovačko-neretvanskom kanton broj osoba zaraženih koronavirusom iz dana u dan raste, tako da je dnevni prosjek u zadnjih nekoliko dana iznad 50 osoba. Zbog toga zabrinutost iskazuju epidemiolozi i medicinske službe, te neprestano pozivaju građane na odgovorno ponašanje i poštivanje propisanih mjera.