Manja grupa, jaka poruka
1.1k

U Jablanici obilježena 77. godišnjica Bitke za ranjenike: Djelujmo antifašistički!

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Obilježavanje 77. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 75. godišnjice pobjede nad fašizmom u Jablanici je danas održano uz spuštanje 76 karanfila u Neretvu i polaganje cvijeća palim borcima u Drugom svjetskom ratu uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Iako je samo određeni broj sudionika mogao danas biti na platou ispred Muzeja '''Bitka za ranjenike'' u Jablanici, čule su se pjesme i vijorile zastave ali i odaslale snažne poruke.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je na mjestu jedne od najhumanijih bitki u Drugom svjetskom ratu, gdje bi na današnji dan bilo oklopljeno hiljade antifašista iz čitavog regiona rekao, da to što je danas mali broj antifašista ne umanjuje snagu antifašističke povezanosti.

''Nas je ovdje manja grupa, ali to neće umanjiti snagu poruka i antifašističke povezanosti svih nas koji baštinimo ideju antifašizma. Sjenu na sva ova dešavanja baca donesena odluka da se u Sarajevu 16. maja održi misa za žrtve Blajburga, a saopšteno je uoči Dana pobjede nad fašizmom što daje posebnu težinu. Mi u Savezu antifašista vjerujemo da to nije puko sjećanje i odavanje pošte žrtvama, nego je dobro promišljen politički čin, politička akcija koja koristi crkvu da bi udarila u samu bit bosanskohercegovačkog društva'', kazao je Đulić.

Osuđujući taj postupak podsjeća da su se mise služile i prije 40 godina u Sarajevu u tišini i u okviru crkve, kao što i jeste mjesto.

''Najavljivati u susjednoj državi, državni zvaničnici, crkvene manifestacije u drugoj državi je provokacija i udar na Bosnu i Hercegovinu. Mi ćemo svim legalnim sredstvima na to odgovoriti i braniti se, jer ovo što imamo, ovakvu državu BiH ne damo više nikome'' naglašava Đulić .

To u ovakvim vremenu raditi Sarajevu koje je kako naglašava srce antifašizma, po njegovim riječima je podrivanje međunacionalnih odnosa i razgradnja društva koje se pokušava izgraditi.

''Nažalost, mi Dan pobjede nad fašizmom i ove godine dočekujem u vremenu kada živimo vrlo jak fašizam svuda oko nas. Jeste vojnički fašizam pobijeđen 1945. godine , ali klice neofašizma u BiH i širom Evrope niču i razvijaju se. Nažalost u našoj državi je neofašizam ušao u sve pore društva i organe vlasti. Iz najviših nivoa vlasti kreiraju se neofašističke akcije, koje njihovi sljedbenici provode. Mnoge forme i oblici neofašističkog djelovanja toliko su česte i toliko ih je mnogo da smo se skoro na njih naviknuli. Zato je naša obaveza i zadaća da o tome govorimo i da djelujemo, jer antifašizam se mora živjeti 365 dana. Mora se djelovati antifašistički a ne salonski'', poručuje Đulić iz Jablanice.

Ustvrdio je kako je jedina koheziona snaga Bosne i Hercegovine antifašističko djelovanje kroz koje se, kako je naglasio neće dozvoliti povratak fašizma preko crkve u BiH.

''Ta misa nije trebala da bude u Sarajevu, trebali su je uraditi u Austriju ako imaju za to dozvolu, ili u zagrebu među svojim ustašama, ne u Sarajevu među zajedničkim narodima, jer ti narodi se ovih dana u Sarajevu zgražavaju i ne daju nikome više pardona za takve stvari, to je najveći bezobazluk što je iko dozvolio da se to u Sarajevu desi'', poručio je predsjednik UABNORA-a Konjic Ćazim Ćibo.

Zejna Dedić iz Ostrošća koja dolazak u Jablanicu na današnji dan ne propušta od kad zna za sebe, naglašava kako se ovim zbivanjem ne smije baciti sjena na Bitku za ranjenike u Jablanici.

''Moja je majka Titov partizan, još imam njene ordene kući i s njom sam sve od do Kozare do Jasenovca obilazila kad bi išli Titni borci. Partizan mi je bio i daidža koji je leži u partizanskom groblju, tako da mojim venama teče partizanska krv'', kaže Zejna. Ona je odjećom i rekvizitima na poseban način odala poštu palim borcima za slobodu BiH, te evocirala sjećanja na dane kad bi u Jablanici bilo 15 do 20 hiljada antifašista.

Nurfeta Begović iz Stoca također je svake godine na današnji dan u Jablanici. Kaže kako je bacila karanfil s mosta li joj fali svečana akademija koja čuva sjećanje na ovaj dan kao i hiljade antifašista koji čuvaju sjećanje na vrijednosti na kojima je kako kaže odgojena.

Načelnik općine Jablanica Salem Dedić je kazao kako je plato ispred Muzeja Bitke za ranjenike mjesto antifašizma i čovjekoljublja koje se doživljava s posebnim pijetetom. Stoga je naglasio i kako se obnavlja i most porušen za snimanje filma Bitka na Neretvi, što će dodatno djelovati na očuvanju sjećanja na prave vrijednosti u dolini Neretve.