{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Izvještaju Evropske komisije pozitivno ocijenjen rad Tužilaštva BiH

18.10.2013. u 19:34
0
1
U Izvještaju Evropske komisije pozitivno ocijenjen rad Tužilaštva BiH
0
U Izvještaju Evropske komisije pozitivno ocijenjen rad Tužilaštva BiH
Evropska komisija je objavila Izvještaj o napretku za 2013. godinu, u kojem se značajan dio odnosi na jačanje vladavine prava i reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini.
Tužilaštvo BiH sa zadovoljstvom prihvata ocjene Evropske komisije, u kojima se navodi da je potpisivanjem Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su potpisani u prvoj polovini ove godine, ostvaren značajan napredak u regionalnoj saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Odnosi sa Republikom Srbijom su se poboljšali. Ključni pomak je bilo potpisivanje Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Potpisan je Ugovor o ekstradiciji. Bosna i Hercegovina i Srbija su potpisale Sporazum o readmisiji sa skraćenom procedurom i nekoliko protokola za njegovu implementaciju, čime je zamijenjen postojeći sporazum.

Odnosi s Republikom Hrvatskom su se intenzivirali. Važan događaj bio je potpisivanje Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Ratificirani su Ugovor s Hrvatskom o izručenju i Sporazum o saradnji u području odbrane.

Sveukupno gledajući, postignut je dobar napredak u području pravosudne saradnje s drugim zemljama u regiji. Bosna i Hercegovina je nastavila aktivno sudjelovati u regionalnoj saradnji i održavati dobrosusjedske odnose“ - navodi se u Izvještaju.

Također, ocijenjeno je da su aktivnosti Tužilaštva BiH značajno doprinijele ubrzanju procesa ekshumacija u Bosni i Hercegovini.

"Otkako je Tužilaštvo BiH od lokalnih tužilaštava preuzelo odgovornost za provođenje ekshumacija masovnih grobnica, značajno se poboljšala efikasnost procesa iskopavanja, a došlo je i do smanjenja broja neriješenih predmeta. Sve u svemu, u ovom izvještajnom periodu su izvršene 283 ekshumacije, što je za rezultat imalo pronalazak tijela u 179 predmeta. Oko 3 270 slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka je pohranjeno u identifikacionim objektima širom Bosne i Hercegovine i njih treba pregledati Tužilaštvo", detalj je iz Izvještaja.

U Izvještaju se, u pozitivnom tonu, govori i o predstojećem jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH za 13 novih tužilaca.

Također, u Izvještaju se pozitivno ocjenjuje jačanje borbe protiv organiziranog kriminala.

"Bosna i Hercegovina je postigla ograničen napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Saradnja među agencijama za provedbu zakona se nastavlja, no potrebno je konsolidirati sistem sistematičnije razmjene obavještajnih podataka, te uspostaviti mehanizme koordinacije. Provedeno je dosta uspješnih velikih zajedničkih policijskih operacija, neke od njih u saradnji s nadležnim tijelima iz susjednih zemalja. Međutim, na domaćem nivou, saradnja između policije i tužilaštava zahtijeva strukturna poboljšanja kako bi se garantirao učinkovitiji završetak takvih aktivnosti u pravosuđu", navodi se u Izvještaju.

U Izvještaju se u pozitivnom kontekstu govori i o združenim policijskim akcijama, koje su po nalogu Tužilaštva BiH provođene na cijeloj teritoriji BiH, a u kojima je po nalogu tužilaca, u borbi protiv organiziranog kriminala, na terenu djelovalo i nekoliko stotina policijskih službenika, iz policijskih agencija sa svih nivoa.

"Bosna i Hercegovina je formirala radnu grupu za izradu nove strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i procjenu rizika od organiziranog kriminaliteta (OCTA). Proveden je niz uspješnih obimnih zajedničkih policijskih akcija. Broj osumnjičenih za organizirani kriminal koji je prijavljen tužilaštvima povećao se za više od 200%", detalj je iz Izvještaja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine poručuje građanima naše zemlje, da sa još većim intenzitetom nastavlja aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te procesuiranje predmeta ratnih zločina, sve sa ciljem jačanja vladavine prava u našoj zemlji i stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana naše zemlje, na predstojećem putu evropskih integracija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: