BiH
12

U Italiji počela sa radom treća bosanska dopunska škola

Klix.ba
U Italiji je proteklog petka počela sa radom i treća dopunska škola Bosne i Hercegovine. Dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodit će se svakog petka u općini Piancamuno.

"Otvaranje bosanske dopunske škole na ovom području olakšat će roditeljima i djeci pohađanje nastave za još tri susjedne općine: Gianico, Artogne i Pisogne. U ovu školu trenutno je upisano 14 učenika, a nastavu izvodi prof. Meliha Parić", kaže Ramo Kadrić, aktivista BiH u Italiji.

Svečano otvaranje ove škole planirano je za 4. novembar 2016. godine, a otvorit će je ambasadorica BiH u Italiji Željana Zovko i generalni konzul BiH u Milanu Igor Babić.

"Projekat 'Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti' u Italiji intenziviran je polovinom 2015. godine, po modelu dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj. Zahvaljujući aktivistima BiH, prije svih onih u asocijaciji Ljiljan i susretljivošću domaćina Italijana prve dopunske škole BiH u Italiji osnovane su u januaru ove godine u mjestima Boario Terme i Costa Volpino. Dopunska nastava na bosanskom jeziku izvodi se po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH. Dopunske škole BiH u Italiji su u svakodnevnom kontaktu i saradnji sa Savezom dopunskih škola Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Stuttgartu, a Savez sa nadležnim ministarstvima za ovu oblast u domovini. Godinama zahtijevamo od nadležnih u domovini da reguliše oblast dopunskog obrazovanja na maternjim jezicima djece građana BiH u svijetu. Od Ministarstva i ministra Adila Osmanovića imamo obećanja da će ova oblast biti regulisana. Znamo da se u BiH traže rješenja za regulisanje ove oblasti. Želimo da vjerujemo da će nadležni ispuniti svoja obećanja što bi spriječilo proces masovne asimilacije građana BiH, posebno mladih i djece u strana društva i sačuvalo njihove veze sa domovinom", kazao je Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu.