Izignorisali preporuke
4k

U Istočnom Sarajevu služena liturgija s vjernicima, jednom kašikom vršili pričest

D. Be.
Screenshot: BHT
Danas je u Crkvi Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu služena liturgija povodom Velikog četvrtka uoči Vaskrsa. Liturgija je služena u prisustvu vjernika, uprkos svim naredbama i preporukama epidemioloških službi u BiH i svijetu da se izbjegavaju okupljanja te da se drži socijalna distanca u slučaju kontakta s drugim osobama.

Očito da je Srpska pravoslavna crkva predvođena mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom odlučila ignorisati ove mjere i naredbe te služiti liturgiju nauštrb zdravlja i sigurnosti građana. Tome su doprinijeli i vjernici koji su došli u crkvu te prisustvovali bogosluženju.

Na kraju liturgije pravoslavni sveštenici su koristili jednu zajedničku kašikicu za pričest svih prisutnih vjernika.

Litugija je služena u direktonom prijenosu na BHT-u, pa su stanovnici cijele Bosne i Hercegovine mogli pratiti bogosluženje iz crkve.


Podsjetimo da su proteklog vikenda katolici su proslavili Uskrs, ali bez odlaska vjernica u crkve. Svi su pozvani da zbog trenutne situacije blagdan proslave u kućama, bez odlaska u crkve kao ni u posjete rodbini i prijateljima.

Iz Islamske zajednice BiH ovih dana su najavili savjetovanje uoči mjeseca ramazana kako bi u skladu sa naredbama i preporukama zdravstvenih radnika znali kako postupati kako se ne bi ugrozilo ničije zdravlje.