Uoči božićnog prijema
232

U Istočnom Sarajevu sastanak partnera s državnog nivoa, na stolu podjela direktorskih pozicija

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Elmedin Konaković, Aljoša Čampa i Denis Zvizdić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Uoči božićnog prijema koji članica Predsjedništva BiH organizuje u administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu, organizovan je sastanak koalicionih partnera na državnom nivou.

Predstavnici stranaka "proširene Trojke" stigli su na sastanak koji je počeo u 16:00 sati, a među njima su predsjednici stranaka i budući ministri Edin Forto i Elmedin Konaković, zajedno s njima stigli su Denis Zvizdić, Aljoša Čampara i Nerin Dizdar.

Uime delegacije iz Republike Srpske prisustvuju Željka Cvijanović, kandidati za državne ministre Zoran Tegeltija i Nenad Nešić te premijer RS-a Radovan Višković. Ispred HDZ-a prisustvuje je mandatarka u Vijeću ministara BiH Borjana Krišto.

Ranije su partneri dogovorili ko će biti državni ministri: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde i Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova. Na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice će doći Sevlid Hurtić iz RS-a.

Kako Klix.ba saznaje danas su na stolu dalja kadrovska rješenja, koja se odnose na direktorske pozicije. Kako nezvanično saznajemo, koalicioni partneri dogovaraju raspodjelu pozicija u državnim agencijama. Upravo to bi trebalo biti i na dnevnom redu prve sjednice Vijeća ministara nakon konstituisanja.

Akteri se moraju dogovoriti kojoj stranci će pripasti koja agencija u odnosu na interesovanja i kadrovska rješenja koja imaju.

Nakon sastanka planiran je božićni prijem Željke Cvijanović, koji počinje u 18:00 sati. Na prijemu će biti i predsjednik RS-a Milorad Dodik, dok nije poznato da li je stigao ranije i na sastanak sa partnerima.