Pred 9. septembar
24

U Istočnom Sarajevu sastanak o obilježavanju "Dana NATO bombardovanja RS-a"

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sastanak o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj bit će održan danas u Istočnom Sarajevu.

Sastanak će biti održan na inicijativu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, čiji će predstavnici prisustvovati ovom skupu, najavljeno je iz Gradske uprave.

Najavljeno je i prisustvo predstavnika Gradske uprave, načelnika opština grada Istočno Sarajevo, kao i opština Han Pijesak, Kalinovik i Čajniče, te predstavnika boračkih organizacija.

Sastanak će biti održan u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo sa početkom u 12 sati.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u RS-u određen je 9. septembar.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj bit će 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz historije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru izjavio da je "Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom".

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. augusta prošle godine.

"Brat i sestra Radmila i Radenko Galinac bili su među prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske. Poginuli su 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, gdje ih je pilot NATO-a zvjerski ubio nakon rušenja mosta", navodi se u saopćenju.