BiH
0

U Imigracionom centru utvrđuju identitet 40 emigranata

SRNA
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Emigranti koji su juče pronađeni u šumi na Manjači nalaze se u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu i u toku je utvrđivanje njihovog stvarnog identiteta, a provjeravaju se i informacije da li se vodi postupak azila u Srbiji, potvrđeno je Srni iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ona je navela da je juče u šumi kod mjesta Kola na Manjači pronađeno prvo 38 emigranata, a nakon toga još dva.

Među 40 pronađenih emigranata, 14 je maloljetnika.

Srna nezvanično saznaje da je među emigrantima i beba od tri mjeseca koja je rođena u azilantskom centru u Banji Koviljači u Srbiji.

Škuletićeva kaže da su emigranti tokom razgovora sa inspektorima Službe za poslove sa strancima rekli da su u BiH došli iz Srbije i da su tamo registrovani u postupku azila.

"Ukoliko se u predstojećoj istražnoj fazi njihove tvrdnje ispostave tačnim, cijela grupa biće vraćena u Srbiju po osnovu Sporazuma o readmisiji", naglasila je Škuletićeva.

Ona je pojasnila da će emigranti u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu ostati dok se ne utvrdi njihov identitet i da li se vodi postupak azila u Srbiji.

"Ta procedura traje obično nekoliko sedmica. Njihov boravak u Imigracionom centru nije vremenski ograničen", rekla je ona.

Kako je ranije saopšteno iz Službe za odnose sa strancima, državljani Avganistana tvrde da su u prethodnom periodu boravili u azilantskom centru u Banji Koviljači u Srbiji, a da je ostatak grupe bio smješten u azilantski centar Bogovađa,kod Valjeva.

Prema izjavi emigranata, u zaselak Gajići, kod Banjaluke, dovezeni su juče ujutro kamionom i ostavljeni u šumi uz tvrdnju vozača da su stigli u Hrvatsku.