Državljani Afganistana, Somalije...
1

FOTO / Grupa od 40 ilegalnih migranata deportovana iz BiH u Srbiju

Klix.ba
Grupa od 40 ilegalnih migranata danas je u pratnji pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH vraćena u Republiku Srbiju.
Riječ je o državljanima Afganistana, Somalije i Alžira, koji su sredinom prošlog mjeseca otkriveni u šumi nedaleko od Banje Luke.

Oni su u zaselak Gajići kod Banje Luke dovezeni kamionom i ostavljeni u šumi uz tvrdnju vozača da su stigli u Republiku Hrvatsku. Prethodno su boravili u srbijanskim azilantskim centrima u Banji Koviljači i Bogovađi kod Valjeva.

U Republiku Srbiju su vraćeni po osnovu Sporazuma o readmisiji, s obzirom na to da su u BiH i došli sa teritorije te susjedne zemlje, gdje su već zatražili azil. Krajnji cilj ove grupe ilegalnih migranata bile su zemlje Evropske unije.
Služba za poslove sa strancima u saradnji sa Graničnom policijom BiH i sigurnosnim strukturama Srbije nastavlja pojačane kontrole kako bi se spriječio eventualni veći priliv stranih državljana iz Azije i Afrike, a koji su već u postupku azila u Srbiji, odnosno kako bi se onemogućio njihov masovniji ilegalni ulazak u Bosnu i Hercegovinu.