BiH
8

U Hrvatskoj uhapšen Galib Hadžić, povezan sa nekoliko pokušaja ubistava

Piše: D. Brkić
Pucnjava ispred TC Sjenjak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pucnjava ispred TC Sjenjak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protekle sedmice službenici hrvatske policije u Zagrebu su uhapsili Galiba Hadžića (20), iz Seljublja kod Tuzle, zbog raspisane potjernice iz Bosne i Hercegovine, ali i zbog neovlaštenog držanja oružja.

Hadžić je rođak Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac, a kako saznajemo dovodi ga se u vezu sa krivičnim djelima nekoliko pokušaja ubistava.

Njegovo ime dovodi se u vezu sa obračunom na parking prostoru Tržnog centra Sjenjak iz marta 2014. godine. Tog dana je iz automatske puške pucano u automobil u kojem su bili Beriz Kabilović i Đani Elezović, a sumnja se kako je glavni protagonista bio Galib Hadžić.

Kabilović i Elezović su teško ranjeni, ali su se uspjeli oporaviti na UKC Tuzla.

Inače, Kabilovića se dovodi u vezu sa Damirom Mehićem, koji je u bijegu zbog sumnji da je počinio ubistvo Emira Džinića u junu 2013. godine u blizini poslovno-stambenog kompleksa Robot u centru Tuzle.

U pucnjavi su teško ranjeni rođaci Merseda Hadžića Amir i Nail Hadžić. Netrpeljivost na relaciji Mersed Hadžić – Damir Mehić proteže se od jednog kick-boks meča gdje su se verbalno sukobili. Kasnije je Kemal Selimović, bliski saradnik Merseda Hadžića, ubio Jasenka Hajdarhodžića, a teško ranio Damira Mehića, za šta je osuđen na 20 godina zatvora.

Mersed Hadžić je svojevremeno bio u bijegu zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja, a nakon što je izručen i osuđen na 2,5 godine zatvora, bivši predsjednik FBiH Živko Budimir potpisao je odluku o njegovom pomilovanju.

Kada je riječ o Galibu Hadžiću, on je posljednjih mjeseci boravio u Zagrebu, a policajci su ga na Jarunu uhvatili sa pištoljem za pasom u vrijeme vježbanja. Zajedno sa njim bio je naoružan i Enes Hadžić, također rođak Merseda Hadžića, kod koga je pronađeno i 22.000 eura i 5.000 švicarskih franaka.

U Kantonalnom tužilaštvu Tuzla nisu nam mogli potvrditi, ali ni negirati navode da se Galiba Hadžića sumnjiči za krivična djela pokušaja ubistva. Iščekuje se njegovo izručenje Bosni i Hercegovini kako bi se preduzele druge mjere i radnje.