Za prvu pomoć
20

U hotelu Termag na Jahorini predstavljen automatski eksterni defribrilator

Klix.ba
U hotelu Termag održana press konferencija povodom predstavljanja automatskog eksternog defibrilatora (AED).

Automatski eksterni defibrillator (AED) je pokretna jedinica koja je sposobna da dijagnostifikuje smetnje u radu srca koje su opasne po život i kroz tretman defibrilacije uspostavi pravilan rad srčanog mišića i na taj način pomaže u davanju prve pomoći i spašavanju ljudskih života.

Termag Hotel je prvi hotel u istoriji i prva javna ustanova na teritoriji Bosne i Hercegovine koja je od sada opremljena sa AED defibrilatorom. Ono što je u zemljama zapadne Evrope i razvijenog Svijeta već ustaljena praksa, Hotel Termag, kao novi standard u hotelijerstvu, prvi u istoriji na teritoriji BiH uvodi u opremanje javnog prostora.

Koliko je ova investicija važna, ne samo za Termag Hotel i Jahorinu, već za turizam uopšte, govori činjenica da je obuku osoblja i predstavljanje AED aparata izvršio lično svjetski priznat kardiolog i osnivač Udruženja kardiologa RS prof. dr Aleksandar Lazarević i profesor i šef katedre, odjeljenja kardiovaskularne medicine Nippon medicinskog univerziteta, u Tokiju, Japan, prof. dr. Wataru Shimizu.

U svom izlaganju prof. dr Lazarević je objasnio da je korisštenje AED veoma jednostavno i da je upotreba ovog aparata prilagođena laicima i da svi, uz prethodnu obuku mogu da ga koriste. AED aparat je poželjno da imaju sve javne ustanove i da je to u razvijenom svijetu ustaljena praksa. AED aparat je namjenjen prvoj pomoći u slučaju pojave po život opasnih aritmija (komorske fibrilacije i komorske tahikardije), potpuno je automatizovan i sam provodi tretman defibrilacije. Svojim glasovnim komandama aparat daje instrukcije na koji način tretirati pacijenta in a taj način je veoma efikasan.

Vodeći svjetski stručnjak iz oblasti kardiologije prof. dr Wataru Shimizu koji je između ostalog Director, Japanese Circulation Society, Director Japanese College of Cardiology, Director, Chair of General AffairsComittee, Japanese Heart Rhytm Society, Director –Asian-Pacific Heart Rhytm Society, Profesor and Chairman Department of Cardiovascular Medicine, Graduate School of Medicine, Nippon Medical School, Tokyo, govoreći o važnosti opremanja prostora sa AED defibrilatorom je istakao da je najveća stopa smrtnosti u Svijietu uzrokovana srčanim smetnjama te da AED aparat u velikoj mjeri pomaće u sprejčavanju takvih slučajeva. On je naveo da u Japanu ima velik broj ovakvih aparata i da u hotelima čak na svakom spratu postoji po jedan aparat. Takođe je rekao da je veoma bitno edukovati ljude o samim srčanim bolestima al i načinu korištenja ovakvih aparata u cilju prevencije i da mu je drago što je Termag Hotel prvi u Bih uveo novi standard u opremanju javnog prostora sa AED aparatom.