Bh. dijaspora u Norveškoj
200

U Holokaust centru u Oslu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

B. T.
Obilježavanje u Oslu
Obilježavanje u Oslu
U organizaciji Saveza udruženja građana iz BiH u Norveškoj, u Holokaust centru u Oslu danas je obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici.

Govoreći na skupu, ambasador BiH Nedim Makarević naglasio je da se ovakve stvari nikada ne smiju ponoviti. Kako je rekao, na ovakve potrebno je stalno podsjećati.

Među govornicima su bili i predsjednik udruženja koje je organiziralo skup Inan Begić te predstavnica Memorijalnog centra u Potočarima.

Prisutne je pozdravio i predstavnik Holokaust centra Øivind Kopperud, koji je naglasio važnost saradnje ove institucije sa Savezom udruženja i sa bosanskom dijasporom općenito u Norveškoj i pozvao je na bližu saradnju oko ovog obilježavanja u budućnosti.

Sa skupa u Oslu
Sa skupa u Oslu

Predsjednik Saveza je iskoristio priliku u svom govoru da pozove norveške političare i norvesku javnost da rade na osvještenju o zločinima u Srebrenici i da se angažuju u radu protiv ekstremnih ideologija.

U sklopu programa je bila interaktivna digitalna izložba Elemedina Žunića, bosanskog akademskog umjetnika sa adresom u Norveškojm.

Holokaust centar u Oslu
Holokaust centar u Oslu

Program je završen prikazivanjem filma "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić.

Zbog ograničenja broja gostiju, Savez je priredio i preijenos uživo putem Facebooka.