Naredna faza
2

U HNK nema vraćanja u školske klupe, vrtići počinju s radom kad se steknu uslovi

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu učenici se ove godine neće vratiti u školske klupe, a maturanti se oslobađaju polaganja usmenog ispita, dok će vrtići početi s radom kad steknu uslove za to, kazao je danas ministar obrazovanja i nauke Rašid Hadžović.

Nastava će se ove godine kao je naglasio ministar Hadžović završiti online nastavom, jer povratak u školske klupe bi po njegovim riječima izazvao dodatni stres koji nije potreban.

Naglasio je kako se online nastava pokazala uspješna i da nema razloga sad pred kraj godine ponovno raditi neke izmjene, što bi u konačnici napravilo dodatni problem svima.

Zahvalio je nastavnom osoblju koje je kako je naglasio odradilo “lavovski posao”, ali i roditeljima koji su maksimalno uključeni u cijelu priču od početka.

"Vrtići će početi s radom kada ispune sve preduslove koje propiše Zavod za javno zdravstvo HNK“, rekao je ministar Hadžović. Pojasnio je kako je obo jedna mjera zbog pokretanja privrede da djeca budu sigurna dok njihovi roditelji rade. Kada je u pitanje privreda, danas u 14 sati počinje sjednica Vlade HNK na kojoj će biti donesen korona zakon i usvojen rebalans budžeta.

Resorni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK Donko Jović je kazao da je donošenje ovog zakona trajalo malu duže nego je to uobičajeno, ali kako je naglasio donosi se jedan kvalitetan korona zakon s nizom kvalitetnih rješenja.

"Tokom pripreme korona zakona potrošili smo više vremena, imali smo neizbježno političko dogovaranje, a morali smo čekati i federalni nivo da donesu svoje zakone. Morali smo uvažavati i specifičnost da smo mi kanton s najviše zaraženih i donosili smo određene mjere koje su se odražavale na privredu", rekao je Jović.

Korona zakon u HNK , kako je pojasnio predviđa subvencioniranje ličnih doprinosa, najniže plate i druge subvencije koje imaju za cilj da sačuvaju radna mjesta i uspostave solidaran odnos s lokalnim samoupravama.

"Utvrđena su i određena oslobađanja od fiskalnih i parafiskalnih nameta. Vlada će definirati i vanbudžetske usluge i umanjenje plata izabranim i imenovanim dužnosnicima u HNK", kazao je ministar Jović.

Po njegovim riječima je također predviđeno formiranje stabilizacijskog fonda, te da će za pomoć moći aplicirati preduzeća kojima je bio zabranjen rad, ali koja su izmirila sva dugovanja zaključno s februarom i nisu otpuštali radnike. Subvencije će se kako je naglasio odnositi na period kada je rad bio zabranjen.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić ističe kako mu je drago da se konačno fokus sa stanja zdravstva okrenu na privredu, što je dobar pokazatelj poboljšanja epidemiološke situacije u kantonu koji je bio najogođeniji koronavirusom u FBiH.

“Broj oporavljenih na području HNK iz dana u dan raste i situacija je dosta povoljna i sve to nam daje nadu da će ljeto proći mirnije”, kazao je Avdić referirajući se na epidemiološku sliku HNK.

Naglasio je kako je ukupno bilo pozitivnih 261, opravljenih je 212 a 13 nažalost preminulih.

“Na području Mostara bilo je 90 pozitivnih, od čega se 65 oporavilo, a tri osobe su preminule. U Konjicu je bilo 30 pozitivnih, 26 oporavljenih i troje preminulih, a u Jablanici 12 od čega 10 oporavljenih. U Stocu su bila dva slučaja zaraze, a u Prozoru/Rami jedan. Najteža situacija je bila u Čitluku gdje je ukupno bilo 97 oboljelih, od čega se 86 oporavilo, a pet osoba je preminulo”, kazao je dr. Avdić.

Navodeći kako je u posljednja 24 sata testirano 114 uzoraka i nije bilo pozitivnih, ističe da se u Covid bolnici nalaze dva pacijenta koja su stabilnog stanja. Iako je stanje stabilno kako je naglasio, treba znati da se prelazi u drugu fazu gdje se ljudima prepušta odgovornost za njihovo zdravlje, te je pozvao sve da se pridržaju mjera zaštitite.