Fašizam i dobra kapljica
146

U Hercegovini se već 15 godina proizvodi vino Poglavnik s likom Ante Pavelića na etiketi

Piše: R. D.
Često se može čuti da nema vina do onih s hercegovačkog krša. To vrijedi za kvalitet, ali i za neke druge karakteristike, političke kontroverze, kao i veličanje mračnih likova iz prošlosti. Tako jedna širokobriješka vinarija već godinama prodaje vino naziva Poglavnik koje na etiketi ima lik Ante Pavelića, hrvatskog profašističkog lidera iz Drugog svjetskog rata i ratnog zločinca.

Vino Poglavnik, što je inače bila Pavelićeva titula u vrijeme NDH, po uzoru na Duce u fašističkoj Italiji ili Führer u nacističkoj Njemačkoj, prodaje se u manjim količinama, isključivo putem privatnih narudžbi.

Božo Pinjuh, vlasnik vinarije "Zlatna kapljica" iz Širokog Brijega, kazao je za BIRN da ovo vino prodaje skoro isključivo u Hrvatskoj te da u petnaest godina nije imao nikakvih problema, iako su mediji često pisali o njemu. Registriran je i ima sve potrebne papire.

Pinjuh nema problem jer naši zakoni nisu definisali fašističke organizacije, a upotreba takvih simbola nije zabranjena.

Pritužbe imaju gosti restorana u kojima se služi vino Poglavnik. Tako se krajem septembra ove godine jedna gošća u restoranu Bracera u Malinskoj, gradiću na Jadranu, požalila da se tamo prodaju vina koja nazivom i etiketom veličaju fašizam.

"Hrana je OK, cijene uobičajene, konobari pristojni. Međutim, na vrlo upadljivom mjestu u restoranu stoje butelje vina na kojima piše Poglavnik, a ispod je slika Ante Pavelića. Sada to pišem ovdje, a sljedeće što ću napraviti jeste prijava MUP-u i Turističkoj zajednici Općine Malinska. Može vas biti sram ako ne znate čiju sliku držite u restoranu, a ako znate, onda vas treba zatvoriti", napisala je gošća restorana Đurđica Čilić u ocjeni ovog lokala na Googleu.

Gošća restorana se pismenim putem žalila policiji na činjenicu da boce vina Poglavnik predstavljaju kršenje hrvatskog zakona o javnom redu. Policija je odgovorila da su posjetili restoran i da nije bilo elemenata narušavanja javnog reda i mira.