Kritike CIK-u
173

U Grčku glasački listići stigli osam dana poslije izbora

R. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Problemi koji su na ovim lokalnim izborima imali naši građani u dijaspori još uvijek su predmet interesovanja javnosti. Bosanci i Hercegovci u Grčkoj svoje glasačke listiće nisu dobili na vrijeme, a u Grčku su stigli tek danas.
Da su glasački listići za lokalne izbore stigli osam dana nakon izborne nedjelje na svojoj Facebook stranici objavila je ambasadorica naše zemlje u Grčkoj Milica Ristović Krstić ironično se zahvalivši CIK-u na ažurnosti.

8 дана након избора. Хвала #CIKBiH на ажурности. Да је гласачки материјал послат барем 7 дана раније, можда би и стигао...

Posted by Milica Ristović Krstić on Monday, November 23, 2020
"Da je glasački materijal poslat barem sedam dana ranije, možda bi i stigao na vrijeme. I ne, nema veze sa lockdown u Grčkoj, nego s neažurnošću CIK-a i potpunim zanemarivanjem činjenice da smo u pandemiji", napisala je ona.

Ona kaže kako se veliki broj građana BiH, koji su rasuti širom svijeta, a koji su također bili prijavljeni za glasanje putem pošte javio njoj sa istim problemom - nemogućnošću da ostvare ustavom zagarantovano pravo i glasaju na izborima.

"Na stranu činjenica ima li uopšte smisla glasanje iz inostranstva, a pogotovo na lokalnim izborima, to je posebna tema, ali ako ste započeli proces, dovedite ga do kraja", zaključila je ona