{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Grazu završena konferencija "Suočavanje sa sadašnjicom"

F
23.3.2013. u 20:28
2
3
U Grazu završena konferencija "Suočavanje sa sadašnjicom"
2
U Grazu završena konferencija "Suočavanje sa sadašnjicom"
Konferencija ''Suočavanje s sadašnjicom - Tranzicija u Post-Jugoslaviji - vizija umjetnika'' održana je u protekla tri dana na Univerzitetu Karl Franzes u Grazu u organiziciji Instituta za slavistiku i Centra za Istraživanje historije jugoistočne Evrope.
Učesnici konferencije iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore austrijskoj publici predstavili su promjene kroz koje prolaze njihove zemlje od raspada Jugoslavije, stavljajući akcent na procese koji vode demokratizaciji društva, te način na koji se ti događaji ogledaju u književnosti i filmskoj umjetnosti.

Konferencija je otvorena književnom večeri na kojoj su gostovali pjesnikinja Adisa Bašić iz Sarajeva, te pisci Goran Vojnović iz Ljubljane i Bekim Sejranović iz Osla, a završena je austrijskom premijerom nagrađivanog filma beogradskog režisera Srđana Golubovića ''Krugovi'', te diskusijom na temu film i suočavanje s prošlošću.

"Ovom konferencijom se još jednom pokazalo kako je Univerzitet u Grazu mjesto vrlo konstruktivnih susreta najrenomiranijih naučnika i autora jugoistočne Evrope", naveli su u saopćenju organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: