{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo prvi regionalni Kongres studenata historije umjetnosti

F
8.5.2013. u 12:49
7
0
Počeo prvi regionalni Kongres studenata historije umjetnosti
7
Počeo prvi regionalni Kongres studenata historije umjetnosti
Prvi regionalni Kongres studenata historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu počeo je predavanjem o razaranju spomenika kulture u ratu 92.-95. gostujućeg predavača Tobiasa Strahla s Tehnološkog univerziteta Dresden.
Na dvodnevnom kongresu će 20 učesnika izlagati radove u okviru centralne teme u odnosu umjetnosti, politike i društva.

Aida Abadžić-Hodžić sa Katedre za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu kazala je da je ovaj kongres važan zbog budućih zajedničkih naučnoistraživačkih projekata s univerzitetima u regiji, kao i boravka studenata i gostujućih profesora.

Ona je ukazala i na važnost da se umjetnost Bosne i Hercegovine učini prisutnijom na evropskoj sceni kroz izložbene projekte.

Koordinatorica projekta organizacije kongresa Aida Hadžimusić kazala je da je ovaj kongres samo odskočna daska za daljnje umrežavanje s kolegama iz regiona.

"Činjenica je da živimo u getoiziranim društvima zatvorenim u ljušture te da komunikacija među njima izostaje, a umjetnost je sredstvo prevazilaženja takvih problema", dodala je Hadžimusić.

Učesnici kongresa su studenti osnovnih, magistarskih i doktorskih studija s univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Beogradu i Ljubljani.

Skup je organiziran uz podršku Naučnoistraživačkog inkubatora pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu (ZINK).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: