Zbog vrijeđanja
24

U Gradskom vijeću Tuzla traže osudu javnog istupa Damira Nikšića

Piše: A. K.
Damir NIkšić (Foto: M. O./Klix.ba)
Damir NIkšić (Foto: M. O./Klix.ba)
Klubovi vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) u Gradskom vijeću Tuzle danas su uputili prijedlog za uvrštavanje tačke dnevnog reda na idućoj sjednici vezano za osudu javnog istupa zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Nikšića.

Kako je navedeno u obrazloženju inicijative koja je upućena Kolegiju Gradskog Vijeća Tuzle, Nikšić je u svom javnom istupu uvrijedio građane Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Istup Nikšića na društvenoj mreži Facebook, smatraju nedopustivim i skandaloznim.

"Građani Tuzle bili su jedinstveni kada je ovaj grad trebalo braniti od agresora, a jedinstveni smo i sada kada ga u miru branimo od onih koji sebi daju za pravo da ljude koji ovdje žive dijeli na ruralne i urbane. Ne dopuštamo takve ocjene, od bilo koga dolazile i zalažemo se i zalagat ćemo se uvijek za odbranu dostojanstva Tuzlaka, čestitih ljudi koji ovdje žive i patriota našeg voljenog grada", navedeno je u obrazloženju inicijative do koje je došao portal Klix.ba.

Vijećnici klubova SDA i SBB-a traže i od ostalih vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle da se pridruže osudi ovog, kako ističu, sramnog čina.

S druge strane, članovi Jedinstvene organizacije boraca Tuzlanskog kantona jučer su zatražili od Grada Tuzle, Gradskog vijeća, kao i od svih ostalih općinskih vlasti u TK da Nikšića proglase personom non grata (nepoželjnom osobom), jer je u subotu uvečer bio glavni akter incidenta na sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Pojašnjenja radi, Nikšić je u subotu uvečer došao na sjednicu Glavnog odbora SDP-a, a ubrzo je došlo do incidenta koji je bio na granici fizičkog sukoba.

On je nezadovoljan najavom tuzlanskog ogranka SDP-a da žele biti u vlasti dobacivao na sjednici Glavnog odbora, neke je nazivao agentima SDA, a sve je rezultiralo obračunom.

Nakon što je odstranjen iz sale, Nikšić je cijeli događaj prepričao u videu na svom Facebook profilu, a između ostalog se dotakao i Tuzle, kazavši:

"Kontam da pozovem raju, da dođemo ispred centrale, da ih oderemo. Da ne izađu iz Sarajeva, da se ne vrate... Da se vrate u ruralnu Tuzlu u hitnoj pomoći. Došao si tu silu prosipati meni, meni se u facu unositi, šaka seljačkog jada. Ma neće izaći iz Sarajeva, huja me uhvatila, šečeraš sam ja, nisam normalan."

Nakon reakcija koje su uslijedile na njegove izjave, Nikšić je video uklonio sa svog profila na društvenoj mreži Facebook.