Sjajan potez
396

U Gradačcu postavljene "Kuke spasa": Pomozite onima u socijalnoj potrebi

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Grupa mladih iz Gradačca koja je okupljena u Udruženju Kult realizuje humani projekt pod nazivom "Kuke spasa" koji ima za cilj pomoći najugroženijim kategorijama društva.

Kroz projekt "Kuke spasa" mladi su u Gradaču na dva lokaliteta postavli limene kutije u koje građani mogu ubaciti čistu odjeću i namirnice s dužim rokom trajanja, odnosno one koje nisu kvarljive.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"'Kuke spasa" su prvenstveno namijenjene grupi socijalno ugroženih građana našeg grada, za koje lično smatram da ne pokazujemo dovoljno empatije. Samo preuzimanje onoga što bude u kutijama je anonimno i dostupno svima. Kutije su trenutno postavljene na parkingu Doma zdravlja u Gradačcu i iza zgrade Gradske uprave. U planu je postavljanje još dvije kutije i to kod Gimnazije Mustafa Novalić i na prostoru na kojem se održava pijaca petkom, s obzirom na to da je riječ o prometnom području", kazao je za Klix.ba koordinator projekta Vedran Mujić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Novac za realizaciju ovog projekta mladi iz Gradačca su osigurali kroz takmičenje koje je realizirano u okviru seminara Fondacije Schüler Helfen Leben Sarajevo (SHL). U konkurenciji od devet ekipa, idejni tvorci gradačačkog projekta osvojili su prvo mjesto.

Tim koji predvodi Mujić neće stati na ovome, s obzirom na to da u planu imaju osigurati finansijska sredstva kako bi ovaj projekt mogli realizirati u još nekoliko gradova u Tuzlanskom kantonu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Inače, ovo nije prvi put da se u našoj zemlji pokreću ovakvi humani projekti. Naime, 2016. su u nekoliko bh. gradova postavljene "kuke dobrote" na koje su građani mogli okačiti hranu i odjeću, dok su Mostarci koncem prošle godine beskućnicima omogućili frižider sa besplatnim kuhanim obrocima.