Uz trke i bogat zabavni program
0

U Gradačcu otvoren prvi savremeni hipodrom u regiji

Sarajevo-x.com
Svečanom ceremonijom danas, 4. juna 2011. godine, zvanično je počeo sa radom Hipodrom Vuković koji se nalazi u Ledenicama Donjim, nadomak Gradačca. Uz prisustvo oko 10.000 posjetilaca simboličnim presjecanjem trake zajedno sa načelnikom općine Gradačac Fadilom Imširovićem i vlasnikom Suljom Vukovićem, hipodrom je otvorio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović

"Otvaranje ovakvog hipodroma u Bosni i Hercegovini predstavlja korak je koji je vrijedan pažnje. Konjički sport je plemenit i poseban sport, tako da otvaranje objekta prelazi granice općeg značaaj ne samo za Gradačac već i cijelu regiju. Ovo je prvi hipodrom koji ispunjava sve uslove svjetske konjičke asocijacije. Osim toga izgradanja hipodroma predstavlja jednu od najvažnijih investicija, predstavlja ulaganje u sport i turizam i pruža priliku za zapošljavanje kao i tržištu nove sadržaje koji trenutno nisu zastupljeni na našem prostoru. Bit će ovo mjesto da se mladi zabave konjičkim sportom, kao i i mjesto gdje će se okupljati sportisti iz cijelog regiona i Evrope", rekao je prilikom otvaranja Izetbegović.

Prvi registrovani bosanskohercegovački hipodrom prostire se na površini od 40 hektara zemljišta i uređen je po najvišim evropskim i svjetskim standardima. Vlasnik Suljo Vuković na ceremoniji otvaranja poželio dobrodošlicu svim posjetiteljima.

"Dobrodošli na ostvarenje jednog sna, koji sam sanjao još kao dječak, igrajući se na ovim poljima. Željeli smo tada, ja i moji drugovi, da imamo velike i brze konje, koje smo gledali u filmovima, ali takvu sreću su imala samo djeca u velikim centrima: Beogradu i Zagrebu gdje su i bili veliki hipodromi. Mi u Gradačcu i brojnim gradovima na području bivše Jugoslavije, mogli smo imati samo želju i snove da ćemo jednom imati hipodrom. Želju sam čuvao u sebi sve do nedavno. Moj san se ostvario. Oni koji su danas ovdje, ali i oni koji se još nisu ni rodili, a osvajat će evropske titule, sanjajući pobjede upravo ovdje, na ovim poljima u Ledenicama Donjim, bili su ključni razlog što sam se odlučio investirati u ovaj hipodrom", istakao je u svom obraćanju Vuković.

Nakon zvaničnog otvaranja posjetioci su uživali u trci pasa, engleskih hrtova koji su prvi isprobali pješčanu stazu Hipodroma Vuković. Nakon trke pasa gosti su imali priliku da pogledaju prvu profesionalnu konjičku trku u Bosni Hercegovini nazvanoj Trial Stakes Gradačac BiH, riječ je o pet galopirajućih trka gdje su učestvovali konji iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U prvoj konjičkoj trci od šest galopera koliko je stratovalo, trijumfovao je Teške u vlasništvu konjičkog kluba Vuković Tim, trener Dragan Đorđević. Pehar je uručila supruga Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pobjednik je prilikom prijema pehara kazao kako je sretan što je Vuković team u prvoj utrci na svom matičnom Hipodromu, osvojio pehar:

"Ovo je zasigurno tek početak sjajne karijere Vukovic teama. Izgradnja Hipodroma otvorila je velike mogućnosti i šanse", kazao je Đorđević. U drugoj trci prvo mjesto zauzeo je Kentaki u vlasništvu Štale Kumalić.

"Posebno mi je zadovoljstvo što smo učestvovali na ovoj trci, danas, kada se otvara Hipodrom Vuković. Moram priznati da mi je još veće zadovoljstvo što smo pobijedili i na pozitivan način obilježili otvaranje hipodroma", rekao je trener Ismet Kumalić.

U trećoj trci pod sponzorstvom grada Gradačca pobijedio je Lukas u vlasništvu Rene Rihtarić iz Varaždina.

"Iako je konj bio spreman nisam očekivala pobjedu, presretna sam i nemam riječi da pišem svoje zadovoljstvo", rekla je Rihtarić.

Nagradni fond za utrke iznosio je 16.000 KM. Svi posjetitelji dobili su propozicije takmičenja i imali su puni ugođaj provoda na konjičkim trkama, a posljednja riječ tehnike bila je prisutna na kladionici u hipodromu.

Pored konjičke trke, kulturno - zabavni program, tombola i bogat nagradni fond, obilježili su današnju svečanost i zabavili sve goste.

S obzirom da je osnovna strategija razvoja Gradačca turizam, Hipodrom Vuković sigurno će doprinijeti njenoj realizacij kroz svoj sadržaj koji nudi turistima. Za sve one koji žele odmor i rekreaciju u okviru hipodroma radi i Konjički klub Vuković koji će organizovati školu jahanja kao i terapeutsko jahanje za djecu sa posebnim potrebama. Također, u sklopu ovog turističkog kompleksa nalazi se i jezero za rekreativni ribolov, restoran sa bogatom gastronomskom ponudom, bar na otvorenom, zoološki vrt i i park za djecu, a trenutno su u fazi opremanja i apartmani za turiste.