BiH
116

U Goraždu riješen problem tehnološkog viška u obrazovanju, niko neće ostati bez posla

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu su, za razliku od drugih kantona uspjeli riješiti pitanje tehnološkog viška nastavnog kadra u obrazovnim ustanovama. Niko od prosvjetnih radnika neće ostati bez dijela norme ili posla, a početkom augusta očekuje se i raspisivanje konkursa za potrebne časove u svim školama.

Prema riječima resornog ministra Damira Džuge, Ministarstvo obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde u saradnji s rukovodiocima škola, školskim odborima i stručnim saradnicima za osnovno i srednje obrazovanje analiziralo je postojeću situacija u pogledu tehnološkog viška u školama te utvrdilo da se radi o 34 nastavnika kojima nedostaje dio ili puna norma.

Na osnovu postojećih propisa stvoren je pravni osnov za donošenje Protokola o međusobnoj saradnji s direktorima osnovnih i srednjih škola u kantonu. Na taj način riješen je dugogodišnji problem tehnološkog viška nastavnog kadra u obrazovnim ustanovama.

"Ni ove godine neće biti tehnološkog viška. Zahvaljujući ovom protokolu, 34 nastavnika će prije objave konkursa biti raspoređena u škole kako bi nadopunili svoje norme. Znam da je to otežavajuća okolnost za nastavnike, ali svakako je bolje imati normu i u više škola, nego ostati bez dijela ili potpune norme. Većina obrazovnih ustanova u ostalim kantonima ima ovakav problem, međutim mi smo to zahvaljujući dobroj i dugoročnoj politici uspjeli riješiti", kaže Damir Žuga ministar obrazovanja BPK Goražde.

Resorno Ministarstvo će za narednu sjednicu Vlade BPK Goražde pripremiti i Odluku o raspisivanju konkursa.

"Školski odbori su dostavili svoje potrebe za narednu školsku godinu i mi ćemo pripremiti za narednu sjednicu Odluku o raspisivanju konkursa za tri škole s područja Kantona. Konkursi će biti raspisani u isto vrijeme, kako bi svi naši građani koji su zainteresovani i koji ispunjavaju uslove, mogli adekvatno pratiti i aplicirati na te javne pozive", kazao je on.

Također, istaknuto je da će se prije objavljivanja konkursa, na osnovu Protokola o međusobnoj saradnji izvršiti analiza te napraviti plan i raspored zaposlenika osnovnih i srednjih škola koji ostaju bez dijela norme.