Knjiga o duhu jednog vremena
2

U Goraždu promovirana knjiga Šaćira Filandre "Bošnjaci nakon socijalizma"

FENA
Šaćir Filandra
Šaćir Filandra
U okviru obilježavanja "Dana BPK-a i Općine Goražde" u gradu na Drini upriličena je promocija knjige "Bošnjaci nakon socijalizma", autora prof.dr. Šaćira Filandre.

Promotori djela koje govori o bošnjačkom identitetu, o toj identitetskoj transformaciji u postjugoslavenskom dobu bili su akademik prof. dr. Enes Karić te mr. Sead Turčalo.

Istaknuta je važnost i značaj ove knjige kroz višeznačnost Filandrinog pristupa u analizi političkog i kulturnog diskursa, ali i njegovog kritičkog osvrta na bošnjačku nacionalnu politiku i njene aktere.

Profesor dr. Enes Karić smatra da je ovo knjiga koju treba imati iz nekoliko razloga.

" Radi se o literaturi koja je primijećena u Evropi od mnogih akademskih krugova, literatura kojom se nadopunjavaju i koja se nadovezuje na neka druga značajna djela iz ove tematike kao što su 'Nacionalnost Muslimana ' autora dr. Kasima Suljevića, potom knjiga 'Muslimani srpsko-hrvatskog jezika' Salema Čerića, kao i djela prof. dr. Mustafe Imamovića", kazao je prof. dr. Karić.

Autor, prof. dr .Šaćir Filandra ističe da je uživao u pisanju knjige, koju ocjenjuje kao jako hladnu, preciznu, nemilosrdnu u kojoj nema stavova koji povlađuju bilo kome, to je knjiga o nama, o duhu jednog vremena.

"Knjiga je pisana u duhu bosanskog jezika, i ona se može i treba čitati kao jedan politički roman. Također govori i o tome kako da se politički sekulariziramo, modernizujemo, evropeiziramo, moramo naprosto postati nacija, politička zajednica, a ne vjerska zajednica. Prvi put sve zavisi od nas samih, naša budućnost, budućnost naše djece, budućnost države, društva i to je jedna nova geopolitička pozicija koju imamo ali se konačno moramo uozbiljiti, sekularizirati, transformirati i obrazovati", naglasio je Filandra.