Univerzitet u Tuzli
41

Promocija "Dvije knjige pod jednim krovom"

Piše: D. Brkić
U amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli večeras je organizovana promocija “Dvije knjige pod jednim krovom”, autora dr. Mileta Lasića. Riječ je knjizi koja objedinjuje naslove “Nepodnošljiva lakoća umiranja Titove Jugoslavije” i “U potrazi za vjerodostojnim pripadanjem”.

O knjizi su večeras govorili urednik i recenzent prof.dr Enes Osmančević, doc.dr Zlatan Delić i autor dr. Mile Lasić. Profesor Osmančević je naglasio kako se rijetko gdje zagonetke prošlosti i izazovi budućnosti tako suptilno susreću kao u pitanju identiteta, postavljenog i odgonetanog u “Dvije knjige pod jednim krovom”.

“Dvije žanrovski sasvim različite knjige imaju za temu pitanje identiteta u prošlosti, kroz feljton “Nepodnošljiva lakoća umiranja Titove Jugoslavije”, i pokušaj uspostave novog, budućeg identiteta problematiziranog kroz zbirku kulturno-političnih eseja “U potrazi za vjerodostojnim pripadanjem”, naveo je profesor Osmančević.

Profesor Zlatan Delić je prokomentarisao drugi dio knjige “U potrazi za vjerodostojnim pripadanjem”, a u tančine je pojasnio autorova promišljanja o bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

Autor Mile Lasić kazao je kako je pokušao pojasniti sebi i drugima zašto je BiH “crna rupa” na geopolitičkoj karti jugoistočne Evrope.

“U Bosni i Hercegovini se nije, nažalost, razumjelo do danas što je BiH bila u prošlosti, ili zašto je danas tatkva kakva jeste. Svatko priča svoju u pravilu jednodimenzionalnu priču, ne obazirući se previše na druge”, navodi Mile Lasić.

On je potom rekao kako dolazi iz Mostara, koji nije jedini grad slučaj u BiH. Također, naveo je kako on na Univerzitet Džemal Bijedić ide posredstvom Helsinškog komiteta Norveške. Naveo je i slučaj Bogića Bogićevića koji je isključen iz SDP-a jer nije platio članarinu i još niz “sočnih” detalja iz političke zbilje naše zemlje. Knjigu je izdao regionalni portal Vidiportal.ba iz Tuzle.