BiH
1

U Goraždu klanjanja dženaza žrtvama terorističkih napada u Turskoj

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U svim bosanskohercegovačkim džamija danas je nakon džuma-namaza klanjanja dženaza za žrtve terorističkih napada u Turskoj. Dženaza u odsustvu klanjana je i u džamijama na području goraždanskog muftijstva.

U centralnoj džamiji Kajseriji u Goraždu dženazu je predvodio muftija goraždanski Remzija efendija Pitić, a njom je iskazana solidarnost s porodicama žrtava terorističkih napada i narodom Turske.

"Ovo nije samo solidarnost s prijateljskom zemljom, već prije svega solidarnost s ljudima. Nas Bog dragi obavezuje da brinemo o svakom ljudskom životu i uči nas da je onaj koji spasi jedan ljudski život spasio cijelo čovječanstvo. U isto vrijeme onaj ko je jednog čovjeka odveo u smrt kao da je cijelo čovječanstvo odveo u smrt", kazao je efendija Pitić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je dodao da kada se radi o prijateljima i onima koji su bili uz nas kad je nama bilo najteže, onda je to dodatna obaveza.

"Rijaset Islamske zajednice je zato izdao ovo uputstvo svim našim hatibima da danas, nakon džuma-namaza, u svim našim džamijama u BiH i bošnjačkoj dijaspori,i muftijama da u centralnim džamijama klanjaju dženazu namaz u odsustvu", rekao je Pitić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je na kraju istakao da je i današnja hutba posvećena jedinstvenoj, univerzalnoj poruci da je ljudski život najveća vrijednost koja postoji i da je čuvanje ljudskog života najveći zadatak svih ljudi na svijetu.