Bez većih incidenata
72

U Gluhoj Bukovici verbalne uvrede, u Gračanici napad na kandidata

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini dosad nisu evidentirani ozbiljniji slučajevi narušavanja javnog reda i mira usljed kojih bi proces glasanja bio prekinut ili zaustavljen.

Kako je FENA-i kazao glasnogovornik Štaba za sigurnost Lokalnih izbora u BiH 2012. Admir Malagić, na terenu su zabilježeni manji incidenti, ali su svi, zahvaljujući intervenciji službenika Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) ili službenika policije, razriješeni, tako da su smetnje promptno otklonjene, a proces glasanja nastavljen.

Prema njegovim riječima, a prema informacijama policijskih agencija u BiH, evidentiran je jedan incident na području Srednjobosanskog kantona (SBK), odnosno u Gluhoj Bukovici, općina Travnik, gdje je od 15.00 do 15.30 sati bilo prekinuto glasanje zbog verbalnih uvreda upućenih predsjedniku Biračkog odbora.

Istovremeno, zabilježen je još jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u prijepodnevnim satima na lokalnom putu na području općine Gračanica, gdje je jedna osoba fizički napala kandidata političke stranke za općinsko vijeće.

Zabilježeno je još nekoliko sporadičnih slučajeva, koje je policija evidentirala, a radilo se o verbalnim prijetnjama ili manjim incidentima koji nisu bili ozbiljna prijetnja sigurnosti izbornog procesa.

Inače, policijske agencije u BiH poduzele su sve mjere iz svoje nadležnosti radi osiguranja lokalnih izbora u BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH formiralo je Štab za sigurnost lokalnih izbora u koji su uključeni predstavnici nadležnih policijskih struktura u BiH i CIK-a BiH.

Štab za sigurnost uradio je Operativni plan osiguranja lokalnih izbora, kojim je obuhvaćeno osiguranje procesa izrade, pakovanja i transporta glasačkih listića.

Vrši se i fizičko osiguranje lokacija s osjetljivim izbornim materijalom: sjedište i skladišta CIK-a BiH, osiguranje Glavnog centra za prebrojavanje u Centru „Skenderija“ i osiguranje lokacija općinskih izbornih komisija (OIK) na koje će se dostavljati izborni materijal.

Također, entitetska ministarstava unutarnjih poslova i Policija Brčko Distrikta BiH formirali su štabove akcije "Izbori 2012“.