Imaju dva zahtjeva
159

U generalni štrajk stupilo 2.600 nezadovoljnih zdravstvenih radnika u HNK

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jutros su stupili u generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama.

Blizu 2.600 zdravstvenih radnika na ovaj način je iskazalo nezadovoljstvo odnosom vladajućih struktura koje im nakon više od godinu i pol dana nisu omogućile potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenta za obračun plate za pola posto.

Štrajk su organizirali Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, nakon što nosu uspjeli dogovoriti sa Vladom HNK i resornim ministrom Goranom Opsenicom.

Ogorčeni odnosom vladajućih struktura prema zdravstvu u HNK zdravstveni radnici su poručili da je ovo njihova borba i da će istrajat će do ispunjenja zahtjeva.

Dva sindikata najavili su i protestnu šetnju u 11 sati centrom grada, koja će krenuti sa Španskog trga i krećući se pored Covid bolnice završiti ispred sjedišta Vlade HNK-a.

Poručili su da tokom održavanja generalnog štrajka ni jedan pacijent neće biti ugrožen, te da će službe za hitne slučajeve raditi i dalje.