Najradosniji blagdan
209

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu vjernici klanjali bajram-namaz

G. M.
Vjernici klanjali bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vjernici klanjali bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji (Foto: I. Š./Klix.ba)
Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom Kurban-bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.
Bajram-namaz se klanjao jutros u brojnim bosanskohercegovačkim džamijama.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Potom prinose žrtvu Kurban, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Reisul-ulema je u bajramskoj hutbi, između ostalog, istakao kako pitanje morala nije pitanje nekolicine ljudi, te da je ono je pitanje svih nas, a, prije svega, odgovornih ljudi u jednom mjestu.

"Nismo mi u tome nikakav izuzetak. Institucije i ustanove kulture koje finansiramo iz naših poreza koje država ubire, ne mogu se ponašati kao odmetnička mjesta za koja ne važe pravila javnog morala. Svaka vlast je obavezna poštovati javni moral. U protivnom, mi nismo dužni poštovati takvu vlast, niti odluke koje ona donosi. U onoj zajednici ljudi, u kojoj se grubo krše dva moralna zahtjeva na kojima svaka zajednica počiva: da se svačije pravo poštuje i da se granica nemorala ne prelazi, takva zajednica će doživjeti tešku sudbinu", kazao je reisul-ulema.

Istaknuo je obavezu muslimana da ukazuju na neprihvatljiva ponašanja, jer, kako je kazao, "veći grijeh od samog grijeha je promovirati ga, učiniti javnim i na njega se pozivati".