Uz prisustvo velikog broja zvanica
97

FOTO / U Gazi Husrev-begovoj džamiji sutra svečana inauguracija novog reisa

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na sutrašnjoj svečanoj ceremoniji u Gazi Husrev-begovoj džamiji uručivanjem menšure, dokumenta kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno izabrana za reisu-l-ulemu, bit će obavljena inauguracija Huseina ef. Kavazovića kao novog poglavara Islamske zajednice u BiH.

Menšurom se potvrđuje da je određena osoba reis i da ima ovlasti da slične ovlasti dodjeljuje ostalim vjerkim službenicima koji su hijerarhijski ispod njega.

"Izbor novog reisa je jedno od najvažnijih pitanja unutar IZ, osim Ustava koji je pred nama i koji treba da se donese. Kroz ovaj proces smo izašli ojačani i IZ je sa 240 glasova izabrala ef. Kavazovića. Procedura je prema općoj ocjeni bila provedena na jedinstven način u svijetu kada je u pitanju izbor nekog vjerskog poglavara. Na neki način smo i ostalim institucijama u BiH uputili poruku na koji način se može dostojanstveno proći kroz čitav ovaj period i doći do nečega što će i naše društvo ojačati", kazao je Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH.

Inauguracija ef. Kavazovića bit će upriličena u prisustvu velikog broja zvanica iz cijelog islamskog svijeta, a takav čin pokazuje i pokušaj Islamske zajednice da simbolizira jedinstvo cijelog islamskog ummeta.

Sam čin dodjele menšure na konferenciji za novinare objasnio je Muharem ef. Hasanbegović, koji je kazao kako cijela ceremonija polazi sutra 15 minuta do 12 sati iz Gazi Husrev-begove medrese prema džamiji. Odbor za dodjelu menšure i cijelu inauguraciju će ući u prostor Begove džamije praćen tekbirima uz prisustvo zvanica.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zvanice u ovom slučaju čine svi članovi izbornog tijela Islamske zajednice u BiH, članovi Mešihata IZ Slovenije, Hrvatske, Sandžaka, zemalja Evrope, Amerike, Australije... Svečanosti će prisustvoti i ugledne ličnosti iz bh. javnog, kulturnog, političkog i privrednog života.

"Osim toga, pozvan je i kompletan diplomatski kor u BiH i svi predstavnici međunarodnih organizacija koji imaju sjedište u našoj zemlji. Pozvani su i crkveni velikodostojnici iz BiH i okruženja. Tako su pozvani kardinal Bozanić, patrijarh Irinej, mitropolit crnogorski Mihailo, kardinal Puljić, bit će prisutan i predstavnik jevrejske zajednice, kao i mnogi drugi. Naravno, oni ne prisustvuju ovom dijelu u Begovoj džamiji, već će prisustvovati prijemu u hotelu Bristol. Osim toga doći će nam gosti iz Malezije, Kuvajta, Egipta, Irana, Turske te predstavnik IZ iz Moskve. Sve u svemu, na spisku pozvanih nalazi se oko 800 imena", kazao je Hasanbegović.

Sutrašnju ceremoniju će pratiti i posebne mjere sigurnosti, a u prostoru oko Begove džamije će se moći kretati samo zvanice i akreditirane osobe.

"Nakon ulaska u džamiju, BHT1 će direktno prenositi događaj i omogućit će signal svim domaćim i stranim emiterima koji to budu željeli. Ovaj događaj to zavređuje. Sam program u džamiji će se sastojati od učenja ilahija, zikra i tekbira. Bit će upriličeno obraćanje odlazećeg reisa, dr. Mustafe ef. Cerića, predsjednika Sabora IZ Softića, koji će ujedno biti i osoba koja će novom reisu predati menšuru", kazao je Hasanbegović.

Nakon inauguracije, novoizabrani reis će uz tekbire izaći na mimber, odakle će govoriti svoju prvu hutbu na funkciji poglavara IZ u BiH. Nakon ikindije namaza prisutni će se iz Begove džamije uputiti prema hotelu Bristol, gdje će biti upriličen svečani ručak. Predviđeno je da se u Bristolu obrate i neke od zvanica, među kojima će biti kardinal Vinko Puljić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.