BiH
0

U funkciji magistralni put Nevesinje - Gacko

SRNA
Nevesinje
Nevesinje
Magistralni put Nevesinje - Gacko je u funkciji, kao i putni pravac od Nevesinja prema Mostaru, ali se još radi na njihovom proširivanju, saopšteno je večeras iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U preduzeću "Hercegovina putevi" Srni je potvrđeno da je putni pravac Gacko - Tjentište probijen u širini jednog vozila i da se saobraćaj odvija samo za hitne slučajeve uz pratnju policije.

Prema informacijama koje AMS RS dobio od "Hercegovina puteva", očišćen je magistralni put Gacko - Tjentište (od Čemerna do Tjentišta), ali se vozačima skreće pažnja da je taj putni pravac nesiguran zbog snježnih lavina.

Magistralni put Sarajevo - Foča prohodan je samo za putnička vozila i u funkciji je jedna kolovozna traka, a saobraćaj se i dalje odvija usporeno i otežano /od Dobrog Polja do Miljevine/, moguća je pojava lavina.  

Pozivajući se na informacije dobijene od "Nevesinje puteva", AMS RS navodi se da se jednom kolovoznom trakom saobraća od Nevesinja prema Berkovićima do mjesta Odžak, te od Nevesinja do Ćesima, dok je putni pravac Kifino Selo - Ulog preko prevoja Morine još neprohodan.

Regionalni put Bileća - Ljubinje je neprohodan, dok se na putevima  Bileća - Trebinje, Berkovići - Krivača, Bileća - Deleuša i Bileća - Berkovići saobraća  otežano.  

Na području Sarajeva vozila otežano saobraćaju na magistralnim putevima Lapišnica - Podgrab i Ljubogošta - Podromanija, dok je na putnom pravcu Sarajevo - Trnovo u funkciji jedna traka. 
Autoput Klašnice - Čatrnja je prohodan, a na dionici od Glamočana do Mahovljana zbog jako niskih temperatura postoji mogućnost poledice, dok je na dionici od Mahovljana do Čatrnje kolovoz mokar, ali bez snijega i leda. 

Za saobraćaj su neprohodni regionalni putni pravci Jažići - Zelengora, Jelašica - Miljevina, Jažići - Klanci i Nevesinje - Luka.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i čiste snijeg, a vozačima se savjetuje da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu. 

Prema izvještaju Auto-moto društva Trebinje, na području Trebinja prohodni su magistralni putevi Trebinje -  Ljubinje, Trebinje - Klobuk, Trebinje - Bileća i Trebinje - Ivanjica, kao i svi regionalni  putevi. 

Putevi su, prema izvještajima auto-moto društava, prohodni i na području Banjaluke, Kotor Varoši, Bijeljine, Šipova, Zvornika, Prnjavora, Laktaša, Srpca, Vlasenice, Novog Grada i Osmaka.

Na području koje pokriva  Auto-moto društvo Ljubinje, neprohodan je reginalni put Ljubinje - Bileća, dok su na   području Auto-moto društva Srebrenice neprhodoni svi lokalni putevi, dok su magistralni prohodni.
Prema izvještaju Auto-moto društva Bileća, putni pravci Bileća - Gacko, Bileća - Trebinje su prohodni, dok vozila na putnom pravcu Bileća - Berkovići saobraćaju otežano samo za hitne slučajeve, dok je put Bileća - Ljubinje neprohodan.

Prema izvještaju Auto-moto društva Sokolac, putevi na tom području su prohodni, a saobraćaj se odvija otežano. 

Prema najnovijoj informaciji Auto-moto društva Istočno Sarajevo, magistralni put Kula - Trnovo je prohodan, dok je regionalni put Kula - Pale neprohodan. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije obavezna je upotreba lanaca.

Putni pravac Šipovo - Novo Selo prohodan je samo za putnički saobraćaj, dok su Šipovo - Baraći i Šipovo - Jezero prohodni. 

Dionica magistralnog puta Jablanica - Mostar otvorena je za saobraćaj  putničkih vozila i autobusa. 
Na dionici magistralnog puta Jablanica - Bišće Polje večeras od 19.00 časova do sutra ujutro u 7.00 časova vozila će se propuštati svaka dva sata u jednom smjeru, uz pratnju policije, dok se ova zabrana ne odnosi na vozila hitne pomoći, spasilačke ekipe i nužnu opskrbu. 

Zbog snježnih nanosa ili lavina i dalje je u prekidu saobraćaja na dionicama magistralnih puteva Livno - Šuica i Glamoč - Mlinište, a zatvoreni su i regionalni putni pravci Drvar - Glamoč, Kupres - Šipovo i Berkovići - Stolac.

Odlukom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Štaba civilne zaštite HNK-a zabranjen je saobraćaj na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila. 

Za saobraćaj je zatvoren granični prelaz Hum - Šćepan Polje, dok se na ostalim graničnim prelazima saobraća usporeno.