BiH
0

RS: Ponovo neprohodan veći broj putnih pravaca

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Snježna lavina obrušila sa na kolovoz na dijelu magistralnog puta Dobro Polje - Brod na Drini pa je saobraćaj u prekidu, kao i na magistralnom putu Tjentište - Brod na Drini i regionalnoj dionici Dragočava - Šula zbog novog snijega.

Na putnom pravcu regionalnog puta Dobro Polje - Jažići jak vjetar pravi snježne smetove i stvara dodatne probleme tako da može doći do zastoja, upozoravaju iz Auto-moto saveza Republike Srpske i dodaju da dežurne ekipe sa građevinskim mašinama i vozilima rade na pročišćavanju i širenju kolovoza, čišćenju lavina i snježnih nanosa na svim putnim pravcima.

Na dionici magistralnog puta Gacko - Bileća u funkciji je jedna kolovozna traka do Korita, uz stalnu opasnost od snježnih nanosa, a magistrala Gacko - Nevesinje veoma je rizična zbog jakih vjetrova i smetova.

Prema informaciji iz "Nevesinja puteva", prekinut je saobraćaj na magistralnom putu Nevesinje - Gacko - Mostar, gdje se proširuje dionica, dok su neprohodni Nevesinje - Ćesim preko prevoja Trusina i Kifino Selo - Ulog preko Morina.

Od Nevesinja prema Berkovićima trenutno je prohodno, ali otežano.  Na putevima  Bileća - Trebinje  i  Berkovići Krivača, Bileća - Deleuša i Bileća - Berkovići saobraća se veoma otežano.  

Na magistralnom putu Gacko - Tjentište preko Čemerna saobraća se otežano jednom trakom i to samo za hitne slučajeve i uz pratnju policije. 

Neprohodni su regionalni putni pravaci Jažići - Zelengora i Jelašica - Miljevina, Jažići - Klanci i Nevesinje - Luka. Nije prohodani regionalni put Bileća - Ljubinje.
Na autoputu Klašnice - Čatrnja  zbog niskih temperatura, postoji mogućnost poledice i ugaženog snijega na dionici od Glamočana do Mahovljana. 

Na  području koje pokriva Auto-moto društvo Srebrenica neprohodni su svi lokalni putevi.

Prema najnovijoj informaciji Auto-moto društva Istočno Sarajevo prohodan je magistralni put Kula - Trnovo, ali je neprohodan regionalni put Kula - Pale.

Zbog novih padavina zatvoreni su putni pravci Livno - Šuica - Tomislavgrad i Tomislavgrad - Kolo - Livno, Šuica - Kupres, Livno - Glamoč - Mlinište, kao i regionalni pravci Drvar - Glamoč, Tomislavgrad - Prozor, Jablanica - Posušje.

Ugaženog snijega i poledice ima na svim putnim pravcima, zbog čega je neophodna maksimalno oprezna vožnja i posjedovanje zimske opreme.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije obavezna je upotreba lanaca.
AMS RS sva svoja vozila stavio je na raspolaganje Ministarstvu saobraćaja i veza, Republičkoj  upravi civilne zaštite, policiji, lokalnim zajednicama i stanovnicima kako bi  pomogli u izvlačenju i uklanjanju vozila zatrpanih snijegom ili vozila koja iz bilo kojeg drugog razloga ometaju nesmetano čišćenje saobraćajnica.

Vozačima se savjetuje da bez prijeke potrebe ne kreću na put. 

Federalni štab Civilne zaštite donio je novu naredbu kojom se zabranjuje kretanje svih teretnih vozila i autobusa na putnim pravcima koji povezuju putne komunikacije između i unutar Kantona Sarajevo, Hercegovačko- neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, osim vozila kojim se prevozi hrana, energenti, lijekovi, medicinska oprema i sredstava i vozila posebnih zahtjeva.

Odlukom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Štaba civilne zaštite zabranjen je saobraćaj na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila. 

Za saobraćaj je zatvoren granični prelaz Hum - Šćepan Polje, Deleuša - Vraćenovići i Klobuk - Ilino Brdo, dok se na ostalim graničnim prelazima saobraća usporeno, ali nema zadržavanja pri prelasku granice.