BiH
0

U frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes centrima uposlenici bez pregleda na kliconoštvo

FENA
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izvršivši kontrolu sanitarno-higijenskog stanja u 148 objekata za pružanje higijenske njege stanovništvu ustanovila je da su u 60 posto ovih objekata uposleni radnici bez obavljenog obaveznog zdravstvenog pregleda na kliconoštvo.

Inspekcija je ustanovila i da u 90 posto objekata nema adekvatnog dezinfekcionog sredstva za tekuću dezinfekciju podnih površina.

Pregledani su frizerski saloni za muškarce i žene, brijačnice, kozmetički saloni, saloni za pedikir i manikir, saloni za tetovažu i pirsing, te fitnes centri i teretane.

Sistematski je pregledano općesanitarno higijensko stanje svakog pojedinačnog objekta, prostorije, uređaji i oprema te uposleno osoblje. Izvršen je pregled obavezne dokumentacije, kontrola pregleda na kliconoštvo, a u sklopu nadzora kontrolirana je čistoća radnih površina i pribora za rad na prisustvo bakterija i gljivica.

Brisevi s ovih površina i pribora obrađeni su u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Također je registrirano da se u 80 posto objekata ne poštuje Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, u 50 posto objekata zatečeni su uposlenici bez odgovarajuće radne odjeće, a u pet posto objekata prostorije su neuvjetne zbog dotrajalog moleraja.

Na osnovu dobivenih nalaza mikrobiološke čistoće na bakterije i gljivice te utvrđenog sanitarno-higijenskog stanja na licu mjesta privremeno je zatvoreno pet objekata - SZR frizer "Lady", gdje niko od uposlenih nije imao obavljen pregled na kliconoštvo, SZR frizer "Figaro" zbog pozitivnog mikrobiološkog nalaza jer je na mašinici za šišanje izoliran staphilococcus aureus, SZR frizer "LB lobe bridge", gdje je također na mašinici za šišanje izoliran staphilococcus aureus, Samostalna zanatska pedikersko-manikirska radnja "Top-Nails", gdje je iz brisa turpije za nokte izoliran staphilococcus aureus te SZR frizer "Bellmir"zbog prisustva bakterije staphilococcus aureus na peškiru.

Nakon otklanjavanja nedostataka objekti su ponovo pušteni u rad.

Prisustvo gljivice candida species registrirano je objektima "Babilon I", Frizer d.d. salon "Lotos", Frizerski salon "Semka", Frizerski salon "Riki studio" i SZR brijač "Memo".

U SZR ljepote "Estetika" brisom uzetim s kozmetičke spužve izolirana je escherihija coli.

Zbog neispravne deklaracije i isteklog roka sredstva za njegu i tretman lica i kose, ovi proizvodi stavljeni su van prometa u objektima SZR "Mahir", SZR "Almedina", SZR "Anais" i SZR "Amela".

Podnesene su 33 prekršajne prijave, 161 rješenje o otklanjanju nedostataka, privremeno je zatvoreno pet objekata do otklanjanja uočenih nedostataka, dok je upravnim rješenjem naređena edukacija iz oblasti sanitarne higijene u 311 slučajeva.