BiH
1

U Fojnici izborna Skupština saveza općina i gradova FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izborna Skupština Saveza općina i gradova F BiH počela je danas u Fojnici uz prisustvo mnogobrojnih gostiju i članova Skupštine - načelnika/ca općina.

Tokom Prvog dana na Skupštini je razgovarano o jačanju uloge jedinica lokalne samouprave jer je očito da je njihov položaj nezadovoljavajući.

To je posljedica stalnog prenosa nadležnosti s viših nivoa vlasti na lokalni nivo, bez adekvatnog praćenja finansijskih sredstava za realizaciju tih nadležnosti.

U uvodnim obraćanjima predsjedavajućeg Skupštine Saveza Ive Jerkića i direktorice Vesne Travljanin akcent je dat na neusvajanje zakona koji su od krucijalne važnosti za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave (npr. zakon o šumama FBiH, zakon o koncesijama FBiH, zakon o zaposlenicima u organima jedinica lokalne samouprave, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, zakon o premjeru i katastru nekretnina...)

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey kazala je da, u kontekstu ustavnih reformi u BiH, treba dati jaču ulogu jedinicama lokalne samouprave.

Iz Preporuke 324 istakla je pojačanu sudsku zaštitu lokalne samouprave u oba entiteta i opću kompatibilnost zakonodavstva BiH o lokalnoj samoupravi s načelima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Bo William Hedberg preporučio je načelnicima općina veću međuopćinsku suradnju, osnaživanje rada Saveza općina i gradova F BiH, povećati zajedničke napore prema projektima iz nadležnosti lokalnih zajednica, te uvesti evropske standarde na svim nivoima djelovanja.

Ambasador Švicarske konfederacije Andre Schaller najavio je da će i u budućnosti, zajedno s drugim međunarodnim donatorima, ulagati u rad Saveza.

Predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH Radoje Vidović i Fehim Škaljić pozvali su načelnike da putem Saveza surađuju s tom zakonodavnom institucijom koja u konačnici usvaja zakone na kojima rade jedinice lokalne samouprave kroz Savez.

U nastavku prvog dana Skupštine brojne partnerske organizacije prezentirale su svoj rad.

Izborna Skupština bit će nastavljena i sutra kad bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo Saveza koje će tu instituciju voditi naredne četiri godine, saopćila je Press služba Saveza općina i gradova F BiH.