BiH
0

U Federalni Dom naroda izabrani delegati iz šest kantona, u HNK-u ništa još nije urađeno

FENA
Procedura izbora delegata iz deset kantona u Federaciji za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završena je za šest kantona.

Sutra će biti okončana i za sedmi - Bosanskopodrinjski kanton, čijim delegatima će Centralna izborna komisija (CIK) dodijeliti mandate, saznaje FENA u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Od tri preostala kantona, za Unsko-sanski i Zapadnohercegovački ovjerene su liste kandidata za federalni Dom, kantonalne skupštine treba da glasaju za kandidate, a CIK dalje da utvrdi rezultate tih izbora i dodijeli mandate.

Preostaje Hercegovačko-neretvanski kanton u kojem, prema navodima iz CIK-a, nije učinjeno ništa na izboru delegata za federalni Dom naroda.

Delegati iz kantonalnih skupština činit će sastav Doma naroda Federalnog parlamenta u narednom četvorogodišnjem mandatu, pa je pitanje izbora delegata iz kantonalnih skupština neodvojivo povezano s aktuelnim kašnjenjem u konstituiranju federalnog Doma naroda nakon općih oktobarskih izbora u BiH.

Ni u drugom - Predstavničkom domu Federalnog parlamenta konstituiranje nije proteklo bez teškoća. Mandati novoizabranim poslanicima verificirani su 21. novembra prošle godine, ali još nije izabrano rukovodstvo - predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća ovog Doma.