|

U Federaciji BiH usvojen Zakon o hraniteljstvu

U Federaciji BiH usvojen Zakon o hraniteljstvu
228
F
FENA
15.2.2017. u 22:37
16
komentara
228

dijeljenja
U Federaciji BiH usvojen Zakon o hraniteljstvu Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH, Predstavnički dom Federalnog parlamenta izglasao je večeras Zakon o hraniteljstvu nakon što je prijedlog tog zakona odobrio početkom mjeseca i Dom naroda.
Razlog za donošenje ove legislative je neharmoniziran, nepotpun i nedovoljno osnažen sistem socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, djece i odraslih bez staranja porodice, koji nije usklađen s međunarodnim standardima i potrebama hranjenika, obrazložila je Federalna vlada kao predlagač.

Zakon definira hraniteljstvo kao oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu ili odrasloj osobi osiguravaju smještaj i zaštita u hraniteljskoj porodici koju čine hranitelj, njegov bračni ili vanbračni partner i drugi srodnici s kojima hranitelj živi u zajedničkom domaćinstvu.

Hranitelj je predstavnik hraniteljske porodice ili samac koji ima sklopljen hraniteljski ugovor i pruža usluge zaštite hranjeniku, a potencijalni hranitelj je osoba za koju je utvrđeno da ispunjava uvjete za bavljenje hraniteljstvom i nema sklopljen hraniteljski ugovor.

Osoba koja želi biti hranitelj mora biti državljanin BiH, punoljetna i s prebivalištem u FBiH, s poslovnom i zdravstvenom sposobnošću te najmanje sa srednjoškolskom spremom.

Mora dokazati da članovi hraniteljske porodice nemaju neizmirenih poreskih obaveza. Treba imati kompetencije za zaštitu, čuvanje, njegu i odgoj, kao i stambene i materijalne uvjete, navedeno je u obrazloženju Zakona.

Hranjenik je dijete, mlađa punoljetna osoba do završetka redovnog školovanja, i najduže godinu dana nakon završetka redovnog školovanja ako se ne može zaposliti, a najduže do 26. godine života te odrasla osoba koja je ostvarila pravo na usluge zaštite izvan vlastite porodice.

Zakonom su utvrđene hraniteljske naknade po hranjeniku u tradicionalnom hraniteljstvu, obračunatu mjesečno u visini 15 posto prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu, s tim da se naknada uvećava za 15 posto za svakog narednog hranjenika, odnosno hraniteljsku naknadu po hranjeniku u specijaliziranom hraniteljstvu, obračunatu mjesečno u visini 30 posto prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu, s tim da se ona uvećava za 20 posto za svakog idućeg hranjenika.

Definirana je i naknada za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu, obračunata mjesečno u visini 30 posto prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu, odnosno naknadu za izdržavanje hranjenika u specijaliziranom hraniteljstvu, obračunatu mjesečno u visini 50 posto prosječne isplaćene neto plate u Federaciji BiH za prethodnu godinu.

Hraniteljstvo se obavlja na osnovu ugovora o međusobnim pravima i obavezama koji sklapaju centar za socijalni rad i potencijalni hranitelj, propisano je Zakonom.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...