Ko pije, a ko plaća?
16

U Federaciji BiH niko nije u sukobu interesa jer komisija za odlučivanje ne postoji

Piše: I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Federalni parlament zbog lako otklonjivih administrativnih barijera od 2013. godine nije imenovao komisiju za utvrđivanje sukoba interesa tako da i oni funkcioneri koji su u sukobu interesa to zapravo nisu.

Vlada Kantona Sarajevo saopćila je da je Milan Dunović, aktuelni potpredsjednik FBiH, imenovan za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U izjavi za Klix.ba Dunović je kazao da obnašanje ovih dviju funkcija nije u sukobu interesa i da zbog toga neće podnijeti ostavku.

Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH, međutim, kaže da je članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštenog lica u javnom preduzeću nespojivo sa javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika.

Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH
Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH

Centralna izborna komisija BiH, prema riječima njihove stručne saradnice za odnose s javnošću Makside Pirić, od 2013. godine nije nadležna za oblast sukoba interesa.

Jasmin Emrić, bivši predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa na nivou BiH, objasnio je za Klix.ba da je slučaj duplih funkcija Milana Dunovića u nadležnosti komisije koju imenuje Parlament FBiH, ali da ona od 2013. godine nije imenovana.

"Ne postoji komisija koja bi utvrdila da li je Milan Dunović u sukobu interesa, kao što je nije bilo ni kada je trebalo ranije utvrđivati sukob interesa kod slučajeva kojih je itekako bilo. Na adresu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa na nivou BiH su, dok sam ja bio predsjednik, dolazili slučajevi sa nižih nivoa, tako da smo mi zbog nenadležnosti odbacivali takve zahtjeve i upućivali ih komisiji koja ne postoji", rekao je Emrić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao za Klix.ba da je Vlada Kantona Sarajevo prije imenovanja Milana Dunović na mjesto predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS provjerila da li su njegove duple funkcije u sukobu interesa, te da su utvrdili da nisu.