Kao i zabrana nargile
6k

U FBiH zatražena zabrana pušenja na otvorenim i zatvorenim mjestima zbog koronavirusa

B. R.
Ilustracija: Shutterstuck
Ilustracija: Shutterstuck
Udruženje PROI i "Partnerstvo za Bosnu i Hercegovinu bez duhanskog dima" apelovali su nadležnima u Federaciji da poduzmu hitne mjere za usvajanje zakonske regulative o kontroli duhana, a da bi se što više spriječili, kako je saopćeno, kobni ishodi uzrokovani pandemijom koronavirusa.
Apel su uputili uoči današnjeg hitnog radnog sastanka Federalne vlade s kantonalnim premijerima i drugim institucijama, sazvanog zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom.

"Bosna i Hercegovina trenutno je jedna od država s natprosječnim brojem novih slučajeva zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika. Prevalenca pušenja u Bosni i Hercegovini je među najvećim u Evropi, a istraživanja pokazuju da više od 38 posto odrasle populacije u Federaciji konzumira duhanske proizvode. Od početka pandemije koronavirusa, zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je pušenje jedan od faktora rizika koji pogoršava već narušeno zdravstveno stanje, a može dovesti i do smrti", ukazali su.

Tvrde da su posljednja istraživanja pokazala opasnost upotrebe duhana tokom pandemije koronavirusa, a da je rizik, kako su istakli, napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača gotovo udvostručen u poređenju s nepušačima.

"Istraživanja pokazuju da je smrtnost od koronavirusa veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. A znamo da je upotreba duhana glavni zajednički faktor rizika povezan sa svim tim bolestima", dodali su.

Oni su predložili sljedeće:

  1. Hitno zabraniti pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, radnim mjestima, uključujući i elektronske duhanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tokom pandemije koronavirusa. Provedba ove mjere mora se posebno nadzirati u zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, sportskim objektima te javnom prijevozu.

  2. Potpuno ograničiti upotrebu nargila koja bi utjecala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih, što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa.

  3. Zabrani reklamiranja duhanskih proizvoda, uključujući elektronske duhanske proizvode i duhanske proizvode na zagrijavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitila djeca i omladina.

  4. Zabraniti duhanskoj industriji donacije i partnerstva s institucijama.

  5. Pri ministarstvu zdravstva hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja.

  6. Uključiti nevladin sektor u poduzimanje mjera za sprečavanje koronavirusa, saopćeno je iz Udruženja PROI.