Dodjela novih radara
0

U FBiH se najviše gine zbog prebrze vožnje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Neprilagođena brzina najveći je uzročnik svih saobraćajnih nesreća u Federaciji Bosne i Hercegovine, kazao je danas federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić.

O uzrocima i smrtnosti u saobraćajnim nesrećama govorio je danas povodom dodjele deset mobilnih radarskih sistema kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) je u sklopu primjene Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta "Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008 - 2013." osiguralo radare za koje je iz budžeta Federacije BiH izdvojeno 494.000 KM.

Alić je naglasio da je u okviru ovog plana već smanjena smrtnost u saobraćajnim nesrećama za dvije godine i to za 20 posto, a plan je smanjiti smrtnost za 30 posto.

"Cilj nabavljana ovih radara nije uzimanje teško stečenog novca od građana nego smanjenje smrtno stradalih osoba", pojasnio je Alić.

Ministar je podsjetio da je ove godine u toku i nabavka opreme uz pomoć koje će se moći utvrđivati prisustvo opojnih sredstva kod vozača.

Novi radari moći će se prenositi na mjesta gdje bude utvrđeno da su najpotrebniji, a moći će slikati vozilo na udaljenosti od 150 do 200 metara te će registrirati tačno vrijeme i sliku automobila što će znatno smanjiti korupciju među policijskim službenicima.

Uime Ekspertne grupe FMUP-a iz Kantona 10, koja je radila na utvrđivanju potrebe za ovim radarima, obratio se Tino Krivić i kazao da su kriteriji za dodjelu radara bili broj saobraćajnih nesreća, broj smrtno stradalih i povrijeđenih osoba te gustoća saobraćaja.

Krivić je naveo i podatak da je najveća izmjerena brzina u Kantonu 10 - 141 km/h u naseljenom mjestu.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aziz Brotlija, koji se prisutnima obratio uime kantonalnih MUP-ova, kazao je da je zabilježeno značajno smanjenje saobraćajnih nesreća na magistralnim cestama, ali da su se saobraćajne nesreće prenijele na regionalne i lokalne puteve gdje nema statičkih radara.

Brotlija je naglasio i da je cesta na putu M-17 projektirana 70-ih godina za stare automobile te da savremenim automobilima ceste u BiH nisu prilagođene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH prošle godine izdvojilo je 1,5 miliona KM za nabavku statičkih radara koji su uveliko smanjili broj saobraćajnih nesreća na mjestima gdje su postavljeni.