Zenica, Tuzla, Jajce... su na čekanju
0

U FBiH postoje samo dva grada - Sarajevo i Mostar

Piše: E. B.
Zenica
Zenica
Općinsko vijeće Zenica je još davne 2007. godine donijelo odluku kojom se ova lokalna zajednica proglašava gradom. Nažalost zbog "više sile" i nemara nadležnog Ministarstva pravde FBiH odluka nikada nije provedena u djelo, pa tako danas na području Federacije službeno imamo samo dva grada - Sarajevo i Mostar.

Još nekoliko općinskih sredina zatražilo je da se proglase gradovima, ali još uvijek nije usklađen i prihvaćen zakonski akt da bi se volja građana i realizirala. Naime, zakonom o principima lokalne samouprave utvrđeno je da se gradovima mogu proglasiti kantonalna sjedišta, odnosno veći urbani centri koji imaju preko 30.000 stanovnika, te mjesta koja imaju istorijska jezgra - stari gradovi.

Poznato je da je na području Federacije, posljednjih godina, bilo više takvih inicijativa.

Tuzla jedan od podnosilaca zahtjeva, zahtjev je podnijelo i Jajce, a Općina Zenica je već donijela odluku sa elaboratom o ispunjavanju uslova za proglašenje gradom.

Nakon toga trebalo je da se donese zakon o proglašenju gradom, ali se na tome, nažalost, stalo. Neko je ocijenio da to baš nije model koji je prikladan, jer bi trebalo imati toliko zakona koliko je kantona i gradova, pa je ocijenjeno da se napravi koncepcija, kojom bi to bilo urađeno samo jednim zakonskim aktom.

Tim zakonom bi bili preciznije definirani kriteriji za proglašenje neke sredine gradom, ali do toga nikada još nije došlo tako da je ta inicijativa, od 2007. godine, praktično stavljenja na čekanje u ladicu Ministarstva pravde, gdje još uvijek čeka svoj red.

Gradovi predlagači sa svojim odlukama također čekaju red, a donesene odluke od prije pet godina za sada nikoga ne obavezuju.

Općinskim vijećnicima je plaćen njihov dolazak na sjednicu, a samim tim i dizanje ruku "ZA odluku o proglašenju neke sredine gradskom zajednicom", koja nikome ne znači ništa.