Ispunjeni svi uslovi
0

Tuzla bi sljedeće godine trebala dobiti status grada

FENA
Tuzla
Tuzla
Iako je Općinsko vijeće Tuzla još prije četiri godine donijelo Odluku o proglašenju Tuzle gradom, do danas se to nije desilo.

Pokrenute su inicijative prema Federalnom parlamentu i Federalnom ministarstvu pravde, tako da se u Općini Tuzla nadaju da bi se ovaj proces mogao završiti vrlo brzo. Svoj doprinos svemu daje i nevladin sektor iz Tuzle.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović neospornom smatra tvrdnju da Tuzla ispunjava sve zakonske uslove da bude proglašena gradom. Pojašnjava da je zakonom određeno da je grad sjedište kantona, te da tako stoji u Ustavu Federacije.

Da bi neka općina bila proglašena gradom, treba imati više od 35 hiljada stanovnika kao i sve urbane karakteristike. I taj smo uslov, dodaje načelnik Imamović, već odavno ispunili, jer prema procjenama u Tuzli danas živi oko 170 hiljada stanovnika.

Iako se u medijima provlačila vijest da federalne vlasti namjerno usporavaju proces proglašenja Tuzle gradom, načelnik Imamović uvjerava javnost da svakodnevno razgovara s nadležnima u Federalnom ministarstvu pravde, te da tu nema nikakvih nesporazuma.

Naglašava da će, prema njegovim procjenama, Tuzla dobiti status grada već u idućoj godini.

Da se ovaj proces što prije okonča, svoj doprinos daju i članovi Građanskog edukativnog centra Tuzla, koji su pokrenuli inicijativu pod nazivom "Grad Tuzla".

Time, kažu, žele stvoriti pozitivnu naviku kod građana i ukazati na važnost njihovog aktivnog odnosa prema ovome. Vladi i Parlamentu Federacije uputit će zato otvoreno pismo u kojemu će zahtijevati što brže rješavanje ovoga pitanja.