"Šengenska nova godina"
0

FOTO / U Evropu sa Koketom, Kicetom i Arminom Muzaferijom

Piše: A. Panjeta
Vijeće ministara BiH do sada je promovirajući bezvizni režim i objašnjavajući građanima BiH da moraju imati biometrijski pasoš, kako ih ne bi vratili s granice, potrošilo 100 hiljada maraka. Promotivni let za novinare i probranu omladinu, te koncert ispred BBI-a u utorak koštat će porezne obveznike dodatnih 140 hiljada, iako izvođači neće uzeti honorar.
Koke i Dautbašić: Visoki troškovi, iako pjevači neće uzeti honorar (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Koke i Dautbašić: Visoki troškovi, iako pjevači neće uzeti honorar (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kako je novinarima na pres-konferenciji kazao Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, koje rukovodi aktivnostima informiranja građana o bezviznom režimu i slavlja povodom ulaska u "Šengensku novu godinu", cilj promotivnog leta u okviru kojeg će posjetiti četiri evropska grada: Strasbourg, Paris, Rim i Ljubljanu, jeste "da se mladi upoznaju sa blagodetima bezviznog režima i na terenu vide kako to funkcionira". O inicijativi ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića da Vijeće ministara BiH iz sredstava tekuće rezerve budžeta izdvoji 200.000 KM, kao hitnu pomoć opštinama stradalim u poplavama, Dautbašić nije mogao ništa reći.

"Mi nešto stariji znamo kako se to putovalo prije 1990. godine, tako da nam je cilj da na promotivnom letu budu uglavnom mladi ljudi", pojasnio je Dautbašić razlog promotivnog leta koji će, skupa sa koncertom koji će početi u utorak u 20 sati ispred BBI Centra, koštati 140 hiljada maraka. Iako pjevači neće tražiti honorar.

Koke u Vijeću ministara:
Koke u Vijeću ministara: "Drugi rođendan moje države" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
"Taj datum je za mene drugi rođendan moje države, nešto meni veoma bitno, i ja ću kao i ostali izvođači nastupati bez honorara", kazao je na pres-konferenciji Semir Cerić Koke, jedan od izvođača s kojima će građani Sarajeva i BiH ući u novu eru putovanja u Evropu. Pored njega, potvrđen je nastup Envera Lugavića Kiceta i Armina Muzaferije, dok postoji mogućnost da se "ukažu" i drugi izvođači koji bez honorara budu željeli podijeliti radost sa svojim sugrađanima.

Osim pomenutih 140 hiljada maraka, do sada je na promotivne aktivnosti, spotove i plakate na kojima se građanima BiH objašnjavaju blagodeti, ali i obaveze bezviznog režima, utrošeno 100 hiljada maraka, što je sve skupa 240.000 maraka.