Slavlje ispred BBI Centra
0

Koke, Amel i Kice poveli smrznute Sarajlije ka otvorenoj Evropi

Piše: Jasenko Korjenić
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Koncertom ispred BBI centra u Sarajevu građani BiH koji su prisustvovali događaju odbrojavali su posljednje sate do ponoći kada se BiH otvaraju granice Evropske unije. Građani BiH su konačno dobili dozvolu da se nesmetano kreću van granica države i bez čekanja u redovima pred ambasadama 'završavajući' vize, sa novim biometrijskim pasošem krenu put Evrope.

Na pauzama koncerta publici na Trgu djece Sarajeva obratio se ministar za sigurnost Sadik Ahmetović koji je rekao da je ovo veliki dan za BiH i njene građane i da je pravo vrijeme da se pokaže kako su građani zaslužili bezvizni režim i da se nastavi ovim koracima kako bi BiH jednog dana postala članica Evropske Unije.

Visoki predstavnik Valentin Inzko sa oduševljenjem je čestitao građanima i kratko poručio kako im je kapija Evropske unije otvorena.

Tanja Fajon je svim Bosancima i Hercegovcima zaželjela sretno putovanje u Evropsku uniju, te zamolila da joj svaki građanin BiH koji otputuje u EU pošalje razglednicu i opiše kako su se proveli tamo gdje do sada nisu nikada bili.

Koncert su započeli Amel i Kice pjesmom "Što nas ima mašala". Potom je nastupio mladi pjevač Armin Muzaferija, te Maja Milinković.

Erupciju oduševljenja kod malobrojne publike izazvao je iskusni folker Semir Cerić Koke.

Da je BiH još ljetos dobila bezvizni režim slavlje bi sigurno bilo veće, a i ovako je super izgledalo s obzirom da su vani veoma niske temperature.

Najhrabriji su prisustvovali i podržali uspjeh Bosne i Hercegovine i smrznuti će sutra krenuti ka otvorenoj kapiji Evropske unije.