BiH
0

U dvorištu OŠ Gornje Živinice pronađena dva avionska projektila?

Piše: D. Brkić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Službenicima PS Živinice prijavljeno je kako se u dvorištu OŠ Gornje Živinice nalaze dva zaostala avionska projektila iz posljednjeg rata u BiH. Navodno, avionski projektili su zakopani u školsko dvorište, a nakon dojave lokalitet je označen i osiguran.

"Direktor škole obavijestio je Kantonalni štab Civilne zaštite TK o informaciji da se u dvorišti škole nalaze zakopani projektili. Odmah smo izašli na teren, prikupili informacije i slučaj ostaje otvoren. Navodno projektili su zakopani 1992. godine“, kaže Benedin Pejić iz Kantonalno štaba Civilne zaštite TK.

Direktor Kantonalnog štaba Zdenko Tadić navodi kako je u prošlom ratu u OŠ Gornje Živinice bila smještena jedna jedinica Armije BiH, te da je lokalitet bio stalnim nadzorom.

"Otprilike priče su rekla - kazala, ali mi moramo provjeriti sve navode. Zbog čega je ovakva priča plasirana 21 godinu poslije tek ćemo utvrditi. Uglavnom mjesto je osigurano, a nastava u školi se odvija po planu i programu“, kaže Zdenko Tadić.

Ukoliko se utvrdi postojanje avionskih projektila, Kantonalni štab Civilne zaštite započet će otkrivanje terena, njegovo vađenje i na koncu uništavanje.

Komentar iz OŠ Gornje Živinice, odnosno direktora koji je prijavio službenicima PS Živinice postojanje zaostalnih projektila, nismo uspjeli dobiti jer se na službeni broj telefona niko nije javljao.