FBiH
0

U dva kantona odgođen početak školske godine

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nastava u osnovnim i srednjim školama u Zapadnohercegovačkom i Srednjobosanskom kantonu neće početi po planu, 2. odnosno 7. septembra, dok će u drugim kantonima u Federaciji početak nove školske godine ovisiti o rezultatima pregovora između vlada i sindikata te rebalansa kantonalnih budžeta.

Ovo je danas na konferenciji za novinare izjavila predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Dženana Tanović-Hamzić, nakon koordinacionog sastanka na kojem su se okupili predstavnici sindikata obrazovanja iz svih kantona u FBiH.

Tanović-Hamzić je navela da neke kantonalne vlade nisu postigle kompromis sa sindikatima, druge su izvršile rebalans budžeta, ali uz smanjenje plaća uposlenima u obrazovanju za 10 posto, uz smanjenje drugih naknada za 50 posto, dok pojedini kantoni nisu ni izvršili rebalans budžeta.

Naglasila je da je potrebno da svi građani FBiH, a posebno ugrožene socijalne kategorije, trebaju znati da iz federalnog budžeta zaposleni u obrazovanju ne dobijaju ništa, dok resorno federalno ministarstvo nije učinilo ništa da se status uposlenika popravi.

Sva izdavanja za obrazovanje su na kantonalnom nivou, a sada se stvara situacija u kojoj Vlada Federacije "drsko i bezobrazno" nameće kantonima smanjenje plaća uposlenim u obrazovanju za 10, a toplog obroka za 50 posto, kazala je Tanović-Hamzić.

Ocijenila je da su Vlada Federacije i kantonalne vlade pokazale da ne žele dijalog, već su eliminirale sindikat kao socijalnog partnera i nameću smanjenje ionako malih plaća, čime prosvjetne radnike dovode na prosjački štap.

Kada je sindikat želio kvalitetno definirati ekonomsko-socijalni dijalog, tada nije bio koordinacije između Federacije i kantona, dok je sada imaju kada se za isti procent treba smanjiti plaće onima koji zarađuju 500 KM i onima koji zarađuju 3.000 KM, rekla je Tanović-Hamzić, koja je uputila poziv federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću i kantonalnim premijerima da se sastanu s predstavnicima sindikata da bi se otvorio dijalog o ovoj temi.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Ibrahim Halvadžija insistira na poštovanju federalnog zakona o uštedama jer se po njemu ušteda vrši u masi sredstava. Zato treba uspostaviti socijalni dijalog da bi se ispunile obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu, ali da se pritom ne diraju plaće.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Josip Milić kazao je da je mu žao što je pomislio da će s novom osobom na čelu Vlade FBiH doći do nove politike, umjesto dotadašnje politike "obmana i laži", ali kaže da se prevario.

Po "diktatu" premijera Mujezinovića, navodi Milić, oduzimanjem 10 posto od plaće i 50 posto od toplog obroka njegova primanja bi bila umanjena za 390 KM, što je znatno više od 10 posto.

On je rekao da "više ne treba tražiti ostavke, nego neke ljude zatvarati". Ako se ovako nastavi, Milić najavljuje proteste i štrajkove koje će prihvatiti svi prosvjetni radnici u Federaciji.

  • Ovoj vladi treba reći: "Dosta!". Ne pada nam na pamet da snosimo troškove njihove rastrošnosti, poručio je Milić.

Upozorio je da će u Hercegovačko-neretvanskom kantonu procedura za štrajk biti pokrenuta ukoliko plaća za august bude umanjena. U ovom kantonu plaće se isplaćuju oko 15. u mjesecu te će nastava krenuti po planu.

U Zapadnohercegovačkom kantonu nastava neće početi po planu 2. septembra zbog odluke kantonalne vlade o smanjenju plaća za 10 posto i toplog obroka na pet KM po danu, rekao je predsjednik Sindikata osnovnih škola iz ovog kantona Goran Džaić.

Naveo je da je nakon što su uposlenici u školama primili julsku plaću umanjenu za 10 posto odmah pokrenuta procedura za štrajk te će doći do odgode početka nastave.

Džaić je dodao da je kantonalna vlada prekršila kolektivni ugovor jer nije pozvala sindikat na razgovore.