{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U državnim i entitetskim institucijama tek 20 posto žena

F
22.11.2011. u 14:07
0
28
U državnim i entitetskim institucijama tek 20 posto žena
0
U organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH u Sarajevu je počela Konferencija "Povećanje sudjelovanja žena u politici" koja bi trebala rezultirati nizom zaključaka i preporuka za poboljšanje zastupljenosti žena u procesu odlučivanja u BiH.
Konferenciju je otvorio predsjedavajući Komisije Niko Lozančić koji je istakao da je po zakonu, BiH dužna poštovati zastupljenost od 40 posto i za žene i za muškarce.

"Sve ispod ovoga je diskriminacija", rekao je Lozančić.

Dodao je da je, trenutno, u državnim i entitetskim institucijama zastupljeno tek 20 posto žena.

"U Vijeću ministara i u Predsjedništvu nemamo nijedne žene, a svijetla tačka je Vlada RS-a s pet ministrica", rekao je Lozančić.

Pojasnio je da se političke stranke deklarativno zalažu za ravnopravnost, ali da je na terenu slika ipak drugačija.

Prisutnim se, uime pokrovitelja Konferencije, OSCE-a obratio Richard Williams koji je istakao da BiH ima jednu od najnajprednijih legislativa kada je u pitanju ravnopravnost spolova, ali da se ona ne implementira.

"BiH je sada u vremenu promjena kada je u pitanju zastupljenost žena u politici i mi moramo iskoristiti ovaj trenutak te izvršiti pritisak da ovaj proces krene naprijed", dodao je.

Konferencija je podijeljena u dvije sesije. Prva će razmatrati pregled stanja u BiH iz ove oblasti, a druga će se baviti sudjelovanjem žena u političkim strankama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: