BiH
0

Radionica o jačanju odgovornosti žena i mladih lidera u BiH

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović otvorio je danas u Sarajevu dvodnevnu radionicu "Jačanje odgovornosti žena i mladih političkih lidera u BiH", koju su organizirali USAID i Vijeće Evrope.

Na otvaranju radionice govorili su i direktor Misije USAID u BiH Allan Reed, voditeljica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, Danuta Moon, predsjedavajući parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova Niko Lozančić i Igor Gaon.

Po riječima ministra Halilovića, u Ustav BiH je ugrađena ravnopravnost spolova, na državnom nivou postoji Zakon o ravnopravnosti spolova, entiteti (Federacija BiH i Republika Srpska) imaju zakone o zaštiti od nasilja, porodične zakone, krivične zakone.

"BiH ima Gender akcioni plan, Strategiju prevencije i borbe protiv nasilja u porodici, entiteti su usvojili strategije borbe protiv nasilja u porodici, a na državnom nivou je izrađen Akcioni plan za implementaciju UN Rezolucije 1325", kazao je Halilović.

Dodao je da je BiH potpisnica niza međunarodnih dokumenata, koji se odnose na ravnopravnost spolova.

" Zakonska regulativa koja uređuje oblast ravnopravnog učešća žena i muškaraca na pozicijama donošenja odluka nije u potpunosti usklađena sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. To se najbolje očituje na primjeru Izbornog zakona BiH", rekao je Halilović.

Veliku prepreku ravnopravnoj zastupljenosti žena u političkom životu, istakao je, predstavlja nedovoljna podrška političkih partija ženama-članicama u kreiranju političkih programa i političkoj afirmaciji.

Samo manji broj političkih stranaka je u svojim aktima definirao svoje obaveze radi postizanja jednakosti i ravnopravnosti spolova u praksi.

"Žene su zastupljene u malim procentima i kao članice kantonalnih vlada, direktorice institucija od značaja, članice odbora i komisija i nadzornih ili upravnih odbora u javnim kompanijama", rekao je.

Kao ilustraciju nedovoljne zastupljenosti žena na mjestima političkog odlučivanja Halilović je, između ostalog, naveo rezultate općih izbora 2010.

" Na kandidacijskim listama političkih subjekata u odnosu na dva ranija izborna ciklusa 2006. i 2002. pojavio se najveći broj žena - kandidatkinja", rekao je Halilović.

Rezultati izbora 2010. pokazuju: u Predsjedništvu BiH nema žena, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je 19 posto, u Narodnoj skupštini RS je 22 posto žena, u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH ima 17,3 posto žena.

Predsjednici i potpredsjednici entiteta su muškarci, u Vladi Federacije od 16 ministarskih mjesta samo je jedna ministrica, a u Republici Srpskoj od 16 ministarskih mjesta pet su ministrice, saopćeno je iz Kabineta ministra Halilovića.