{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radionica o jačanju odgovornosti žena i mladih lidera u BiH

F
28.10.2011. u 13:00
0
1
Radionica o jačanju odgovornosti žena i mladih lidera u BiH
0
Radionica o jačanju odgovornosti žena i mladih lidera u BiH
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović otvorio je danas u Sarajevu dvodnevnu radionicu "Jačanje odgovornosti žena i mladih političkih lidera u BiH", koju su organizirali USAID i Vijeće Evrope.
Na otvaranju radionice govorili su i direktor Misije USAID u BiH Allan Reed, voditeljica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, Danuta Moon, predsjedavajući parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova Niko Lozančić i Igor Gaon.

Po riječima ministra Halilovića, u Ustav BiH je ugrađena ravnopravnost spolova, na državnom nivou postoji Zakon o ravnopravnosti spolova, entiteti (Federacija BiH i Republika Srpska) imaju zakone o zaštiti od nasilja, porodične zakone, krivične zakone.

"BiH ima Gender akcioni plan, Strategiju prevencije i borbe protiv nasilja u porodici, entiteti su usvojili strategije borbe protiv nasilja u porodici, a na državnom nivou je izrađen Akcioni plan za implementaciju UN Rezolucije 1325", kazao je Halilović.

Dodao je da je BiH potpisnica niza međunarodnih dokumenata, koji se odnose na ravnopravnost spolova.

" Zakonska regulativa koja uređuje oblast ravnopravnog učešća žena i muškaraca na pozicijama donošenja odluka nije u potpunosti usklađena sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. To se najbolje očituje na primjeru Izbornog zakona BiH", rekao je Halilović.

Veliku prepreku ravnopravnoj zastupljenosti žena u političkom životu, istakao je, predstavlja nedovoljna podrška političkih partija ženama-članicama u kreiranju političkih programa i političkoj afirmaciji.

Samo manji broj političkih stranaka je u svojim aktima definirao svoje obaveze radi postizanja jednakosti i ravnopravnosti spolova u praksi.

"Žene su zastupljene u malim procentima i kao članice kantonalnih vlada, direktorice institucija od značaja, članice odbora i komisija i nadzornih ili upravnih odbora u javnim kompanijama", rekao je.

Kao ilustraciju nedovoljne zastupljenosti žena na mjestima političkog odlučivanja Halilović je, između ostalog, naveo rezultate općih izbora 2010.

" Na kandidacijskim listama političkih subjekata u odnosu na dva ranija izborna ciklusa 2006. i 2002. pojavio se najveći broj žena - kandidatkinja", rekao je Halilović.

Rezultati izbora 2010. pokazuju: u Predsjedništvu BiH nema žena, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je 19 posto, u Narodnoj skupštini RS je 22 posto žena, u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH ima 17,3 posto žena.

Predsjednici i potpredsjednici entiteta su muškarci, u Vladi Federacije od 16 ministarskih mjesta samo je jedna ministrica, a u Republici Srpskoj od 16 ministarskih mjesta pet su ministrice, saopćeno je iz Kabineta ministra Halilovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: